Investeringsvastgoed: alles wat je moet weten

Investeringsvastgoed is een uitstekende manier om een vastgoedpatrimonium op te bouwen of je pensioen voor te bereiden, maar ook om je te wapenen tegen de inflatie. En daarom is het ook één van de populairste beleggingen bij Belgen. Toch moet je rekening houden met een aantal elementen voor je eraan begint.

brussels
Batu Gezer

“Bekijk het groot, begin klein” hoor je vaak

Met andere woorden: wat is het budget dat je aan je vastgoedinvestering kan besteden? Hoewel er over dit onderwerp geen absolute waarheid bestaat, is één van de doorslaggevende parameters voor het bepalen van je investeringsbudget een inventarisatie van de middelen waarover je beschikt om dit pand te verwerven. Bedenk daarbij dat het niet alleen blijft bij de aankoopkosten van het pand, je moet ook wat spaargeld achter de hand houden om de kosten te dekken die gepaard gaan met een vastgoedbelegging (gemeenschappelijke kosten, huurverzekering, onroerende voorheffing, enz.)

Waarom investeren?

Wat verwacht je van je investering? Waarom kies je ervoor om je geld te steken in bakstenen? Ben je van plan er in de toekomst zelf te gaan wonen? Wil dat het een regelmatig inkomen opbrengt? Wil je je belastingen verlagen? In elke situatie zijn de investeringsparameters anders en moet je daar ook rekening mee houden wanneer je je laat adviseren door een professional.

Hoe financier je je project?

Ook hoe je je investering financiert is natuurlijk belangrijk. Het is één van de fundamentele aspecten van een weldoordachte investering. Bedenk dat voor een gelijkwaardig pand met een verschillende financiering de rendabiliteit van je investering sterk kan variëren. Beschik je over het nodige kapitaal? Reken je op 100% krediet of een mix van eigen kapitaal en krediet?

Hier is het, afhankelijk van je middelen, van vitaal belang om de verschillende mogelijkheden aandachtig te bestuderen om zo de meest geschikte oplossing te bepalen. Te veel investeerders hebben de neiging contant geld te willen investeren om een huurwoning te financieren. En dat is niet altijd slim. Nu de rentetarieven voor leningen nog laag zijn, kan het verstandig zijn om een krediet aan te gaan en waarde toe te voegen aan je spaargeld.

Welke ligging?

Het laatste belangrijke criterium is de ligging van het vastgoed waarin je wil investeren. Hier is het aan te raden om een objectieve analyse te maken van een aantal parameters zoals de huurvraag, de gemiddelde prijs van het vastgoed, de demografische ontwikkeling van de regio, de ontsluiting via het openbaar vervoer, de ontwikkelingsprojecten in de omgeving…. Want maar al te vaak hebben investeerders de reflex om dicht bij huis te willen investeren. Toegegeven, dat kan een geruststellende factor zijn omdat je op die manier het gevoel hebt dat je de buurt goed kent en daardoor je investering beter kan beheren. Dit is echter niet noodzakelijk de meest geschikte benadering.

 

 

✨ Overweeg je om te investeren in vastgoed? Ontdek ons platform dat 100% gewijd is aan vastgoedinvesteringen in België en in het buitenland! Of je nu je portfolio wilt diversifiëren, passief inkomen wilt genereren of gewoon een goede kans wilt grijpen, onze website staat vol met opties die aansluiten bij jouw investeringsbehoeften. 🏢🔍 Duik nu in onze sectie gespecialiseerd in vastgoedinvesteringen en vind de beste deals om je rendement op investering te maximaliseren! 🎯 🏦 💼