Je bestelde een aantal maanden geleden in een meubelwinkel een nieuwe eetkamer of salon. Ondanks verschillende telefoontjes raakt die maar niet geleverd. Blijf je dan verder vastzitten aan de koop of ben je daardoor niet meer gebonden?
Leveringstermijn
Om te weten wat je rechten zijn moet je in eerste instantie kijken naar wat er op de bestelbon die je tekende staat. Daarop wordt mogelijks een leveringstermijn vermeld. Dat kan bv. een uiterlijke datum zijn of de vermelding dat de levering binnen de x aantal weken zal gebeuren. Een dergelijke overeenkomst is ook geldig.
Sprak de winkelier geen specifieke leveringstermijn met je af dan moet hij het bestelde goed aan je leveren ten laatste binnen de 30 dagen na de bestelling. Deze regel geldt niet als je bv. goederen koopt voor je zaak.
Aanvullende termijn
Houd de winkelier zich niet aan de termijn die hij met je afsprak of -als er geen afspraken zijn- aan de termijn van 30 dagen, geef dan de winkelier een aanvullende termijn om alsnog tot de levering over te gaan. Die termijn moet volgens de wet ‘gezien de omstandigheden passend zijn’. Doe dat via een aangetekende brief. Levert de winkelier binnen die bijkomende termijn het product nog niet, dan heb je het recht om de overeenkomst te beëindigen en de bestelling te annuleren. Je moet dan aan de winkelier geen schadevergoeding betalen en de winkelier moet je alle bedragen die je hem al betaalde terugbetalen (zo bv. het voorschot).
Er is een uitzondering
Als je kan aantonen dat de leveringstermijn essentieel voor je was (jij zal dat bewijs moeten leveren wat niet eenvoudig zal zijn tenzij het expliciet op de bestelbon staat) en de winkelier dan niet levert binnen de overeengekomen termijn of -als er geen afspraken zijn- binnen de 30 dagen vanaf de bestelling, dan heb je het recht om de overeenkomst dadelijk te beëindigen.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)