Verdelers van warmtepompen wrijven zich in de handen. In 2022 werden er immers dubbel zoveel van deze verwarmingsinstallaties verkocht dan in 2021.
De professionals die actief zijn in de sector van de warmtepompen kunnen tevreden terugblikken op 2022. Vorig jaar werden immers zowat 30.000 warmtepompen geplaatst, twee keer meer dan in 2021!
Groene transitie
In zijn jaarverslag 2022 betreurt de Associatie voor de Thermische Technieken in België (ATTB), die meer dan 100 merken op de Belgische markt vertegenwoordigt, uiteraard de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, het einde van de Europese invoer van Russisch gas en olie en ook de stijging van de energieprijzen, maar is het tevreden met de "enorme stimulans die de overgang naar meer hernieuwbare energie heeft gekregen".
Volgens de berekeningen van de ATTB bereikte de groei van het aantal warmtepompen (waarbij alle technologieën in beschouwing genomen worden) vorig jaar een record in België. "Met 30.000 installaties kunnen we spreken van een verdubbeling op één jaar tijd," zegt de ATTB. De organisatie noteert ook "een mooie stijging met bijna 20.000 m² van de oppervlakte voor zonnecollectoren voor zonneboilers en een verdrievoudiging voor thermodynamische boilers met bijna 30.000 stuks". Een opwaartse trend die zich de komende maanden zou moeten doorzetten.
Het aantal installaties op stookolie daalt sterk
De groei van het aantal warmtepompen heeft onvermijdelijk een invloed op de verkoop van andere verwarmingstechnologieën, te beginnen met oliegestookte ketels. De daling van de plaatsing van stookolieketels, die al enige tijd werd voorspeld, wordt nu geschat op -4%. Deze daling is ook te wijten aan het verbod op de plaatsing van stookolieketels in Vlaanderen (op enkele uitzonderingen na). Maar niet alleen stookolieketels hebben te lijden, want ook de verkoop van gasketels kent een daling, zij het in beperktere mate.