Dit materiaal keert terug in de keuken!

Al enkele jaren is email bezig om een comeback te maken in onze keukens. Het is een solide, hygiënisch en tijdloos materiaal dat voor heel wat kookgerei gebruikt wordt, maar ook dienst kan doen als aanrecht.

Email is een substantie die het resultaat is van de samensmelting van niet-organische bestanddelen die samen een gesmolten glasproduct vormen dat op een metalen ondergrond gegoten wordt, zoals staal. Email is dus een glasachtig oppervlak dat bestaat uit een mengeling van mineralen die gesmolten worden op ongeveer 1.200 graden. Als het gebruikt wordt in contact met voedsel, zal het geen lood bevatten, en bij de samenstelling wordt erop gelet dat het bestand is tegen voedingszuren, zoals azijn, citroensap of tomaat.

Heel wat kwaliteiten

Afhankelijk van zijn samenstelling is email bestand tegen corrosie, chemicaliën, schoonmaakmiddelen, oplosmiddelen en, zoals hierboven vermeld, ook tegen zuren. Bovendien is geëmailleerd staal niet tijdsgevoelig, waarbij ook ultraviolette stralen (vooral van de zon) de glans en kleurstabiliteit niet aantasten.

Daarom wordt email al sinds de 19e eeuw gebruikt in de keuken, vooral voor het bekleden van houtgestookte fornuizen en bepaalde modellen van kookvuren. Email werd ook gebruikt voor gebruiksvoorwerpen. Het is licht, onverslijtbaar, bestand tegen zeer hoge temperaturen en gemakkelijk schoon te maken, en was daardoor was het een onmisbaar materiaal gedurende een groot deel van de 20ste eeuw. Bovendien kan het zowel in de oven als op gas- of inductiekookplaten worden gebruikt en daarna in de vaatwasser. Niets is praktischer!

Nadelen?

Hoewel geëmailleerd keukengerei en ander geëmailleerd materiaal niet breken, zijn ze wel erg gevoelig voor schokken en krassen. Het kan breken zoals glas. En zelfs als het op een metalen plaat is geplaatst, is het nog behoorlijk kwetsbaar. Bij een impact kan de glaslaag afbrokkelen, waardoor het onderliggende staal bloot komt te liggen. Het is niet aan te raden om het dan nog voor voeding te gebruiken, want niet alleen kan het staal roesten, maar het kan ook giftige stoffen bevatten zoals lood en cadmium.

Hoe onderhoud je het?

Of het nu gaat om keukengerei of een geëmailleerd aanrecht, vermijd om het te reinigen met een schuurspons, die de laag email zou kunnen beschadigen. Ga daarnaast voor merken met een goede kwaliteit, idealiter Europese, om ervoor te zorgen dat het materiaal na verloop van tijd goed blijft. Ga je voor een aanrecht in email, laat het maken door professionele emailleurs.

 

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼