Je bent eigenaar van een appartement waar je ook in woont. Een andere eigenaar verstoort de rust in het gebouw door bv. geregeld feestjes te geven of zijn televisie bijzonder luid te zetten. Welke stappen kan je dan ondernemen?
Waarop je beroepen?
Bij hinder door een andere bewoner kan je je in de eerste plaats beroepen op het reglement van inwendige orde, de statuten van het gebouw of de beslissingen van de algemene vergadering van mede-eigenaars. Daarin kunnen bepalingen staan die de rust in het gebouw moeten bevorderen. Je zou je eventueel ook kunnen beroepen op de wettelijke regels rond overmatige burenhinder of op een gemeentelijk reglement. waarin bepaalde vormen van overlast verboden worden.
Hoe te werk gaan?
Bezondigt een andere bewoner zich aan overdreven hinder dan kan je daar vooreerst mee in dialoog gaan. Helpt dat niet, meld dan het probleem aan de syndicus. Die kan de bewoner aanschrijven en eventueel de in het reglement van inwendige orde voorziene boete opvragen. Als ook dat niet helpt kan de vereniging van mede-eigenaars eventueel een procedure opstarten tegen je buur. Je kan als er sprake is van een schending van een gemeentelijk reglement ook bij de gemeente een klacht neerleggen.
Zelf optreden?
Als je persoonlijk hinder ondervindt en de syndicus niets onderneemt kan je ook zelf naar de vrederechter stappen. Je moet de syndicus daarvan wel op de hoogte brengen. Die moet dan op zijn beurt de andere eigenaars binnen het gebouw inlichten.
Jan Roodhooft, avocat (www.advocatenroodhooft.be)