Je belt een aannemer om een herstelling te komen doen aan je woning. Enkele weken later krijgt je een rekening in de bus. De aannemer zou zogenaamd voor je deur hebben gestaan toen je niet thuis was waarbij hij zijn verplaatsingskosten en verloren tijd aanrekent. Moet je die rekening dan betalen?
Als je in een dergelijk situatie terecht komt heb je soms wel eens argumenten om aan de betaling te ontsnappen.
‘U hebt geen afspraak gemaakt’
Mogelijks kan je vooreerst argumenteren dat de aannemer je niet had laten weten wanneer hij precies zou langskomen en dat je vanzelfsprekend niet altijd kan thuis zijn. Je mag nu eenmaal verwachten dat een aannemer die je voor een herstelling contacteert aangeeft wanneer hij de werken zal komen uitvoeren. Bij een discussie zal het aan de aannemer zijn om aan te tonen dat hij je wel degelijk liet weten wanneer hij zou langskomen.
‘U bent niet langs geweest’
Je zou daarnaast ook wel eens kunnen zeggen dat de aannemer niet bewijst dat hij effectief bij je langskwam. Als er op dat vlak een discussie rijst zal de aannemer al eveneens het bewijs moeten leveren dat hij ‘voor niets’ aan je deur stond. Ook dat bewijs zal niet altijd even eenvoudig te leveren zijn.
‘Het bedrag is overdreven’
Maakte de aannemer met jou een concrete afspraak wanneer hij zou langskomen en ben je op dat moment niet thuis, dan kan de aannemer in principe wel een schadevergoeding van jou vragen.
Hij zou het bedrag daarvan met jou kunnen overeenkomen in zijn contract of algemene voorwaarden. Dat bedrag mag dan niet overdreven zijn. Werd er geen akkoord gesloten over de vergoeding dan zal de aannemer zijn werkelijke schade moeten aantonen. Vraagt hij een hoger bedrag dan zijn werkelijke schade dan heb je een argument om niet de ganse vergoeding te moeten betalen.
Jan Roodhooft, avocat (www.advocatenroodhooft.be)