Ik heb mijn boekenkast opgeruimd. Waarom? Ik wilde mijn boeken naar tweedehandswinkels brengen en de rest naar de bibliotheek. Maar de tweedehandswinkel wilde er niet echt veel kopen en de bibliotheek weigerde de meeste werken. Jammer.
Voir cette publication sur Instagram
Ik zette dan maar een doos vol voor mijn huis, met een papier met ‘te geef’ erop. Maar ik hield er ook een aantal bij om de boekvouwtechniek eens uit te proberen die ik overal online zie opduiken. Daarmee kan je een simpel boek omtoveren tot een echt kunstwerk.
Het leek me wel erg ingewikkeld om te doen, maar toch probeerde ik het, met een eenvoudig patroon en vooral zonder iemand die het al kan in de buurt. Het voordeel? Meer mogelijkheden om creatief te zijn en vooral minder mogelijkheden om het resultaat te vergelijken met iets wat perfect is.
De basis…
Een dik boek met een harde kaft, een lange lat, een potlood, een gom, een tandenstoker (of een ander scherp voorwerp) en wat plakband: dat is alles wat je nodig hebt.
Zo ga je te werk
Hoewel ik je aanraad om een tutorial te raadplegen, leg ik je kort de verschillende stappen uit.
- Plooi de bladzijden van het boek, over de lengte, steeds in dezelfde richting en op 2 cm van de rand. En daar ben je wel even mee bezig…
- Je boek, dat al dik is, moet vervolgens gefixeerd worden (boven- en onderaan) met plakband, om zo de gewenste tussenafstand te houden.
- Kies dan een model of motief dat over de breedte van de pagina’s past. Ik ging voor het woord ‘droom’.
- Ik drukte een blad af met het woord vetgedrukt en groot genoeg, en knipte elke letter uit om een stencilvorm te maken.
- Die stencil legde ik op de pagina’s en de open ruimtes kleurde ik met een
- Wanneer je het boek sluit, kan je de contouren nog wat bijwerken met het potlood.
- Nu rest je enkel nog het uitsnijwerk, wat best wat tijd in beslag neemt maar zeker niet onaangenaam is om te doen.
Ik wilde dat het woord ‘droom’ eruitzag alsof het ‘gegraveerd’ was, uit de pagina’s gehaald. Maar het omgekeerde is ook mogelijk: het woord uit het papier laten springen. Je snijdt de pagina’s daarbij even diep (een halve centimeter is ideaal).
Het was duidelijk te zien dat mijn werk niet perfect was. Maar ik ben blij dat ik het geprobeerd heb. Het is een leuke manier om oude boeken te recycleren en ze een nieuw verhaal te laten vertellen!