Vandaag de dag zijn zonne- en windenergie geloofwaardige alternatieven geworden voor energie op basis van fossiele brandstoffen. Maar gezien de investeringskost, het rendement, de milieu-impact, de recyclage of nog de klimatologische omstandigheden die nodig zijn voor hun goede werking, is het moeilijk om in te schatten wat nu de voor- en nadelen van elk van deze technologieën zijn.
Windenergie
Energie afkomstig van windmolens is 100 % natuurlijk en duurzaam. Ze biedt dan ook heel wat voordelen en in tegenstelling tot zonne-energie bestaat er nauwelijks een risico op tekorten. Toch hangen er aan windmolens niet enkel voordelen. Ze hangen immers af van het al of niet waaien van de wind. Zonder wind, geen energie.
Maar dat is niet alles: een windturbine heeft een minimale hoeveelheid wind nodig om op te starten en stopt met werken als de windsnelheid boven de 90 km/u komt… Tenslotte heeft het lawaai dat ze veroorzaken een niet te verwaarlozen impact op het milieu.
Wat de energiebalans betreft, heeft windenergie echter een klein voordeel ten opzichte van zonne-energie. Bij de productie van windturbines komt minder CO2 vrij en de recyclage van windturbines is door hun samenstelling minder schadelijk dan die van zonnepanelen.
Windenergie wordt echter weinig gebruikt door particulieren, om een heel eenvoudige reden: op lage hoogte zijn ze niet erg efficiënt, terwijl de installatiekosten hoog blijven omdat er speciale machines voor nodig zijn. Een windturbine met een vermogen van 20 kW kost tussen de € 8.000 en € 20.000, met een terugverdientijd van 8 tot 15 jaar. En dan nog alleen als ze beschikken over een zeer goede blootstelling aan de wind…
Zonne-energie
Zonnepanelen vergen grondstoffen en energie bij hun productie en het transport, omdat ze vaak in Azië worden gemaakt. Die impact op het milieu wordt echter gecompenseerd door de besparingen die ze op lange termijn opleveren.
Bij de positieve punten rekenen we het feit dat zonne-energie, anders dan gas, olie of kolen, een onbeperkte bron van energie is. Voor de opwekking is geen vervuilende verbranding nodig. Het negatieve effect dat ze hebben op het milieu zit hem dus vooral in de productie. Dankzij een levensduur van meer dan 25 jaar en de productie van koolstofvrije energie dunnen zonnepanelen de koolstofvoetafdruk van hun productie dus compenseren tijdens hun levensduur. Gemiddeld duurt het zo’n 7 jaar voordat je installatie met zonnepanelen terugverdiend is.
Conclusie…
Hoewel de positieve impact van zonne-energie op het natuurbehoud onmiskenbaar is, doet windenergie het gevoelig beter wat de koolstofbalans betreft. Waarom? Omdat de technologie die gebruikt wordt om zonnepanelen te produceren en bepaalde moeilijkheden bij de recyclage die het gevolg zijn van het gebruik van materialen als silicium de energiebalans van zonnepanelen negatief beïnvloeden. Zonne-energie heeft echter belangrijke voordelen voor een duurzame industrie, waaronder een recyclagepercentage van ongeveer 95%, een stille werking bij de energieproductie en tenslotte ook het toenemende gebruik van kristallijn silicium bij de productie van zonnepanelen, een grondstof die minder schadelijk is voor de planeet.