Het programma ‘Investigation à La Une’, op de Franstalige zender RTBF, deed een test rond het EPB-attest. Bij de doorlichting van hetzelfde appartement, berekenden vijf verslaggevers vijf verschillende resultaten… En daarmee wordt de betrouwbaarheid van EPB-certificaten in vraag gesteld.
Het is opnieuw een typisch Belgische situatie! Neem je drie naburige gemeenten (Waterloo in Wallonië, Sint-Genesius-Rode in Vlaanderen en Ukkel in het Brusselse Gewest), dan worden de EPB-procedures bepaald door drie verschillende verordeningen, die elk verschillende actoren aanwijzen.
Het EPB wordt achtereenvolgens behandeld door auditeurs, adviseurs en verslaggevers, die elk in de drie gewesten geaccrediteerd moeten zijn. 9 professionals dus, die zich met hetzelfde onderwerp bezighouden! De discrepantie tussen de regelgevingen, de verschillen in het EPB-cijfer voor een identiek pand en de verschillende berekeningsmethoden tussen de drie gewesten zijn sinds de invoering van de EPB-regelgeving een echte kopzorg voor bouwprofessionals.
Maar het wordt nog erger!
Los van de institutionele complexiteit van ons land besloot de RTBF in zijn tv-programma ‘Investigation à la Une’ de EPB-procedure op de proef te stellen. En de resultaten zijn meer dan verrassend. Tijdens de keuring van hetzelfde appartement gaven 5 verslaggevers namelijk 5 verschillende resultaten! Dat roept uiteraard ernstige twijfels op over de betrouwbaarheid van het EPB-certificaat. Dat was oorspronkelijk trouwens bedoeld om woningen op een objectieve basis te kunnen vergelijken. Alleen wil de overheid het vandaag ook gebruiken om burgers te dwingen om hun woning te renoveren… en dat alles op een duidelijk mank lopende basis!
Een gebrek aan geloofwaardigheid
Ter herinnering: dit certificaat zal gebruikt worden om eigenaars van weinig energiezuinige appartementen te sanctioneren. Dat is al het geval in Vlaanderen, waar nieuwe kopers sinds 1 januari een D-score moeten behalen binnen de 5 jaar na aankoop! In Wallonië en Brussel liggen de termijnen nog niet duidelijk vast, maar ze naderen wel.
Het zuiden van het land zou in 2026 moeten beginnen met termijnen van 5 jaar, zoals in Vlaanderen. Het uiteindelijke doel is een A-score tegen 2050.
In Brussel worden energieverspillende appartementen (scores F en G) vanaf 2033 verboden. Tien jaar later zullen alle woningen een C-score moeten halen! Over deze termijnen wordt nog onderhandeld en ze zullen de komende maanden bevestigd moeten worden. Maar we gaan duidelijk in de richting van een steeds restrictiever instrument, ook al is dat duidelijk niet betrouwbaar.
Nutteloze werken?
Als we op deze weg verdergaan, dreigt de EPB-score veel burgers te verplichten tot het uitvoeren van werken die niet per se noodzakelijk of in ieder geval niet gelegitimeerd zijn wat het energieverbruik betreft. Zou het niet objectiever zijn om onze energierekeningen voor te leggen om het reële energieverbruik van een woning aan te tonen? Waarom burgers straffen die in werkelijkheid een woning hebben die weinig broeikasgassen uitstoot? Het toont de beperkingen van een systeem dat ecologen in het hele land proberen op te leggen. Eén ding is zeker: voor het zover is, moet de betrouwbaarheid van het EPB-attest dringend worden herzien, zodat het een nauwkeurigere weerspiegeling wordt van de energieprestaties van gebouwen, anders verliest het alle legitimiteit bij de burger…