Het opstellen van een verkoopovereenkomst valt niet te improviseren!

Heeft u het huis van uw dromen gevonden en wilt u zich engageren ten opzichte van de verkoper? Dan is het noodzakelijk een verkoopovereenkomst aan te gaan. Hier zijn onze tips om deze correct op te stellen.

contract
Cytonn Photography

Wanneer u de ideale woning hebt gevonden en deze wilt verwerven, is de eerste formaliteit die moet worden uitgevoerd, het aangaan van een verkoopovereenkomst of ‘compromis’ met de verkoper. Zo toont u dus interesse in het onroerend goed dat hij te koop aanbiedt, terwijl u hem een aankoopprijs voorstelt die lager, gelijk aan of zelfs hoger kan zijn dan de aangegeven prijs.

Het noodzakelijk om goed na te denken over het bedrag dat u gaat aanbieden, voordat u uw bod doet. U bent inderdaad gebonden aan het bedrag dat u van plan bent aan te bieden. Het aanbod dat u gaat doen, wordt bindend genoemd, wat betekent dat als de verkoper uw aanbod accepteert, de verkoop wordt gesloten en u de voorwaarden moet respecteren, inclusief de prijs die u hebt voorgesteld. Weet op dit punt ook dat de verkoper eveneens kan besluiten om uw aanbod niet te accepteren en u in het proces een tegenvoorstel te doen. Uw eerste bod vervalt dan en de verkoper wacht op een reactie van uw kant.

Het belang van een deadline

We kunnen u alleen maar aanraden om uw verkoopovereenkomst in de tijd te beperken. Zonder dit element kan de verkoper beslissen om u voor onbepaalde tijd aan het lijntje te houden en zo te voorkomen dat u aan een mogelijke andere prospectie begint, aangezien u gebonden bent aan uw eigen aanbod. Over het algemeen is er een termijn variërend van 24 uur tot 2 dagen waarbinnen de verkoper wordt verzocht u een schriftelijke reactie te geven, waarbij hij uw aanbod accepteert of eventueel weigert.

Het opstellen van uw verkoopovereenkomst

Het document dat u gaat opstellen moet in alle gevallen de volgende elementen bevatten. Noteer daarbij dat het bijvoorbeeld ook met de hand of per e-mail kan worden geschreven:

  • de naam van de koper,
  • het adres van de woning die u zoekt,
  • uw prijsvoorstel,
  • de geldigheidsduur van uw aanbod,
  • eventuele opmerkingen en/of opschortende voorwaarden,
  • uw handtekening en de datum waarop u het document opstelt.

Houd er tot slot rekening mee dat uw aanbod u bindt! Als u het zonder enig voorbehoud opstelt, hebt u niet de mogelijkheid om terug te krabbelen. We kunnen u daarom alleen maar aanbevelen om opschortende voorwaarden op te nemen, zoals het verlenen van een krediet door een financiële instelling. Hiermee kunt u het aankoopproces niet voortzetten als het tegoed niet aan u wordt toegekend.

Aarzel niet om de website van ImmoBrabant te raadplegen om meer te weten te komen over dit thema.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! 🎯 🏡 💼