Om het inzetten van een professionele syndicus te vermijden en zo kosten te besparen, kiezen heel wat kleine mede-eigendommen ervoor om de rol van de syndicus toe te vertrouwen aan één van de mede-eigenaars, die deze taak onbezoldigd op zich neemt. Maar toch komt er een minimum aan vaardigheden kijken bij deze rol. We bekijken ze samen met jou!
Onbezoldigd syndicus: wie kan aanspraak maken op deze rol?
In de praktijk kan elke natuurlijke of rechtspersoon die deel uitmaakt van het mede-eigendom onbezoldigd syndicus worden. Als het gaat om een natuurlijk persoon, kan elke mede-eigenaar van een deel in het mede-eigendom deze rol op zich nemen, ook als hij enkel een kelder of een parkeerplaats in het gebouw in zijn bezit heeft. Gaat het om een rechtspersoon, dan is het de wettelijke vertegenwoordiger van de rechtspersoon die de taken als onbezoldigd syndicus op zich neemt. Die persoon wordt dan aangesteld in naam van de vennootschap en niet in eigen naam.
De taken van een onbezoldigd syndicus
Dit zijn voornamelijk de taken die elke syndicus (al dan niet professioneel) uitvoert, namelijk het zorgen voor een correct beheer van het gebouw en het toezien op de financiële gezondheid. Aangezien een syndicus heel wat verschillende taken moet uitvoeren, wordt er maar beter op gelet dat de gekozen persoon in staat is om een reeks verantwoordelijkheden op zich nemen, zoals erop toezien dat het reglement van de mede-eigendom wordt nageleefd en dat de tijdens de algemene vergaderingen genomen beslissingen correct worden uitgevoerd. Maar hij of zij moet ook een reeks administratieve verplichtingen vervullen, de verschillende contracten van de mede-eigendom ondertekenen, de boekhouding bijhouden en tot slot ook het nodige doen om het correcte onderhoud van het gebouw te garanderen en eventuele schadegevallen af te handelen. En dat is nog maar een greep uit de taken van de onbezoldigde syndicus!
Een goede onbezoldigde syndicus is…
Naast de nodige competenties om de hierboven genoemde taken uit te voeren, moet een goede syndicus ook over uitstekende sociale vaardigheden beschikken en als bemiddelaar kunnen optreden. Het belangrijkste is dat de syndicus steeds een transparante en effectieve communicatie met de andere mede-eigenaars kan voeren en oplossingen kan vinden die geschikt zijn voor het goed functioneren van het mede-eigendom.
Kan je van een professionele syndicus overstappen naar een onbezoldigd syndicus en omgekeerd?
Ja, dat kan, op voorwaarde dat deze beslissing door de algemene vergadering wordt goedgekeurd. In dat geval is het aan te raden om de actieve syndicus te vragen om dit onderwerp op de agenda te zetten. De agenda moet minstens 21 dagen voor de algemene vergadering verstuurd worden bij wijze van oproeping.
Wil je meer weten over het statuut van de onbezoldigde syndicus? Aarzel niet om de website van onze partner syndicuskiezen.be te raadplegen.