Enkele jaren geleden schreven we al over Antwerpen, dat toen aankondigde dat het van plan was om een immens stedelijk verwarmingsnet uit te bouwen. Vandaag kondigt een andere Belgische stad aan dat het dit type collectieve verwarming in gebruik gaat nemen.
Het stadsverwarmingsnet dat in Herstal op poten gezet werd – en gevoed wordt door een deel van de energie die geproduceerd wordt door de verbranding van afval in de verbrandingscentrale van Intradel – zal "over twee tot drie maanden" met een klein jaar vertraging in gebruik genomen worden. Dat verzekert Frédéric Simon, de directeur van Urbeo, het autonome vastgoedbedrijf van de stad.
In maart 2019 stelde het gemeentebestuur zijn project voor op de ‘Mipim’, de vakbeurs voor vastgoedprofessionals. Vier jaar later krijgt het initiatief eindelijk vorm. Concreet staat de eerste fase op het punt om voltooid te worden. Het warmtenet zal het mogelijk maken om 14 locaties in de stad, voornamelijk openbare gebouwen (scholen, gemeentelijk zwembad, sporthal, stadhuis, enz.), over een afstand van bijna 5 km aan te sluiten op een netwerk van ondergrondse leidingen. Die leidingen transporteren warmte afkomstig van een deel van de energie die geproduceerd wordt door het verbranden van afval in de verbrandingsoven van Intradel.
In een tweede fase, binnen 20 jaar, zal het warmtenet ook particuliere woningen bevoorraden en uitgebreid worden tot Coronmeuse (Luik).
Voor de eerste fase van het project is een budget voorzien van 12,7 miljoen euro, waarvan 90% wordt gefinancierd wordt door Europese federale fondsen. De rest wordt betaald door de stad.