Woonverzekering: welke dekking kiezen?

Of je nu eigenaar of huurder bent, een woonverzekering beschermt je huis tegen directe en indirecte schade aan de binnen- en buitenkant. De verzekering kan ook tussenkomen in geval van schade door derden.

Chris Karidis

De woonverzekering, die ook wel brandverzekering genoemd wordt, biedt bescherming tegen schade aan je woning en meubels. De verzekering komt tussen na een brand, storm, zware sneeuwval of hagel of bij schade door vandalisme. Tot slot dekt deze verzekeringspolis vaak ook de burgerlijke verantwoordelijkheid tegenover de ander.

Niet verplicht, maar…

In België is er geen wettelijke verplichting om een woonverzekering af te sluiten. Toch wordt het in heel wat situaties opgelegd. Bijvoorbeeld wanneer een bank je vraagt om zo’n verzekering af te sluiten zodat je een lening kan krijgen. Door de voorwaarden die derden stellen (eigenaren, banken, …) heeft de overgrote meerderheid van de bewoners zo’n verzekering.

Wat wordt er gedekt?

Net als voor een nieuwe auto bestaat de woonverzekering uit een basis met verschillende verplichte dekkingen (die onder andere schade door brand, diefstal, natuurrampen, bliksem, water, mazout of het neerstorten van een vliegtuig dekt). Sinds het noodweer van afgelopen zomer, met de rampzalige gevolgen in ons land tot gevolg, komt regelmatig de vraag terug of huizen wel verzekerd zijn tegen dat soort schade. Gelukkig zijn zijn overstromingen sinds 2007 sowieso gedekt door elk eenvoudig brandverzekeringscontract, dat tussenkomt in geval van natuurrampen. En dat zowel voor huizen als voor kleine handelszaken, of je ze nu zelf gebruikt of verhuurt.

Daarnaast zijn er een aantal optionele verzekeringen die je bovenop de basisdekkingen kan nemen, om zo de bescherming van je pand en de inhoud te vergroten (burgerlijke aansprakelijkheid, kosten van het poetsen na schade, expertisekosten of de kosten om zwaardere schade te voorkomen bijvoorbeeld). Naast de woonverzekering kan je ook een verzekering tegen diefstal ondertekenen (die kan, in sommige gevallen, worden opgenomen in de woonverzekering). Die dekt al de materiële goederen in je woning en biedt over het algemeen een bijkomende dekking tegen schade veroorzaakt door inbrekers en vandalen.

En voor huurders?

De huurder van een huis of appartement moet de woning in zijn originele staat afleveren na de huurperiode die voorzien is in het huurcontract. Dat betekent dat hij (of zijn verzekering) schade die toegebracht werd aan het pand na een brand, waterschade of gebrek aan onderhoud moet betalen. Het is dus aangeraden een woonverzekering te nemen die een aantal risico’s (waarvan schade aan de woning zelf) dekt alsook veelvoorkomende rampen, zoals waterschade en ingeslagen ramen.

Idealiter dekt de polis ook schade aan persoonlijke goederen, zoals meubels, hifi, kledij, … Tot slot moet het ook de burgerlijke aansprakelijkheid dekken (als de huurder niet verantwoordelijk is voor de ramp, zal de verzekering van zijn eigenaar tussenkomen). Voor een optimale dekking kan hij ook een familiale verzekering onderschrijven waarmee eventuele materiële en fysieke schade die per ongeluk veroorzaakt werd door de huurder (of leden van zijn gezin of de huishoudhulp) gedekt wordt.

Hou er rekening mee dat een verplichting om een woonverzekering te nemen moet worden opgenomen in het huurcontract. Bovendien is de huurder vrij om zijn verzekeraar te kiezen. De eigenaar mag nooit eisen dat de huurder zich tot een specifieke verzekeringsmaatschappij wendt!

Bij wie sluit je een polis af?

In België kan je een verzekeringscontract afsluiten via verschillende kanalen. Naast rechtstreeks een beroep doen op de traditionele verzekeringsmaatschappijen en op banken, kan je ook een makelaar inschakelen. In sommige gevallen bieden banken kortingen op je hypothecair krediet wanneer je bij hen een verzekeringspolis onderschrijft, wat je financieel voordeel kan opleveren. Maar het kan geen kwaad om via een makelaar je verschillende opties te bekijken.

Hij is immers een tussenpersoon die je als klant in contact brengt met één of meerdere verzekeringsmaatschappijen. Daardoor is hij niet gebonden aan een specifieke maatschappij, en kan hij de geboden dekking en de financiële aspecten van het contract voor jou bekijken, waardoor je als klant de polis kan kiezen die het beste aan je behoeften voldoet. Tot slot kan een makelaar dankzij zijn expertise gemakkelijk identificeren of verschillende contracten in een huishouden niet dezelfde garanties bieden. Op die manier kan je misschien dubbele dekkingen vermijden en geld uitsparen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼