4 alternatieven voor verwarming op gas

Door de explosie van de gasprijzen zoeken heel wat gezinnen naar alternatieve manieren om te verwarmen. En dat komt goed uit, want er zijn nog nooit zoveel opties geweest!

gaz
Arthur Lambillotte

In België wordt het vaakst verwarmd met gas. Logisch, want tot voor kort was het een betaalbare en overvloedige brandstof. Maar met de Covid-pandemie en de oorlog in Oekraïne kent de prijs van gas een enorme stijging tot ongeziene hoogtes. Een situatie waardoor heel wat gezinnen op zoek gaan naar andere manieren om te verwarmen met als doel geld te besparen.

Welke alternatieven zijn er?

Gas is niet de enige manier om je huis te verwarmen. Er zijn heel wat andere brandstoffen beschikbaar en een traditionele ketel kan gemakkelijk vervangen worden door een andere uitrusting. Hieronder vind je vier opties.

  • Biomassaketel: deze ketel werkt ongeveer zoals een gasketel, maar gebruikt een andere brandstof, bestaande uit hout of houtresten. Er bestaan ketels op houtblokken, korrels, pellets, plaatjes of zelfs versnipperd hout. Ze zijn niet alleen goedkoop, maar produceren ook een energie die volledig zuiver en 100% hernieuwbaar is. Bovendien bieden ze een heel goed rendement, waardoor dit een oplossing is voor je woning. Je hebt de keuze uit een gedecentraliseerd systeem zoals een pelletkachel die je al voor zo’n 1.000 euro kan kopen, of een systeem dat je kan aansluiten op je centrale verwarming. Reken in dat laatste geval op een minimum van 5.000 euro voor een heel eenvoudig systeem, tot een veelvoud daarvan voor technisch hoogstaande oplossingen.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par M-Energies (@menergies_france)

  • Warmtepomp: het is perfect mogelijk om een traditionele gasinstallatie te vervangen door een warmtepomp. Het is een van de meest ecologische opties die momenteel beschikbaar is op de markt. Afhankelijk van het model haalt de warmtepomp warmte uit de omgevingslucht of uit de grond (geothermische warmtepomp). Ook hier is het rendement uitstekend, maar de aankoop- en installatieprijs van het systeem is over het algemeen hoger dan van een traditionele ketel. Reken op minimum 2.500 euro voor een lucht-luchtsysteem met beperkte capaciteit, vanaf 7.500 euro voor een lucht-water warmtepomp en minimum 10.000 euro voor een geothermisch systeem met horizontaal captatienet (een vertikaal captatienet met grondboringen kost meer). De binnen- en buitenafwerking voor de integratie van het systeem zal ook een grote impact hebben op de eindfactuur.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par @climplusenergies

  • Houtkachel: we zeggen er al meteen bij dat een houtkachel niet voldoende warmte zal kunnen voorzien voor je interieur, zeker als je in een huis woont. Toch is het een interessant alternatief. De kachel werkt met houtblokken, maar ook met korrels en pellets. Zoals hierboven uitgelegd is het een weinig vervuilende en volledig hernieuwbare brandstof. Het is bovendien mogelijk om de installatie te voorzien van een systeem dat de warmte recupereert en opnieuw verspreidt, zoals je meerdere ruimtes in huis kan verwarmen. Hier lopen de prijzen sterk uiteen naargelang de technologie, het rendement en ook het design.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Emilie (@six.dans.mon.nid)

  • Gecombineerd zonneboilersysteem: met deze technologie kan er warmte worden geproduceerd met energie van de zon. Zonnecollectoren verwarmen water dat opgeslagen wordt in een buffervat. Ideaal voor sanitair warm water, maar om een volledig huis te verwarmen moet het water waarschijnlijk nog naverwarmd worden, bijvoorbeeld via een warmtepomp. Maatwerk en het prijskaartje van zo’n combinatie loopt natuurlijk wel op. Bovendien is het minder efficiënt in de winter wanneer er minder zon is, en je net warmte nodig hebt. Enkel voor de zonneboiler moet je rekenen op een minimum van 2.500 euro (met een buffer van 150 liter).

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Delta Energie (@delta_energie)

Je kan rekenen op hulp!

Als je in Vlaanderen een zonneboiler of warmtepomp installeert, kan je een premie aanvragen bij Fluvius. Voor een zonneboiler bedraagt die premie € 550 per m2, maar met een begrenzing op € 2.750 of 40% van het totaalbedrag op de factuur. Voor een warmtepomp is de premie afhankelijk van het type model: € 300 voor een lucht-lucht warmtepomp, € 800 voor een hybride lucht-water warmtepomp, € 1.500 voor een warmtepomp lucht-water en € 4.000 voor een geothermische warmtepomp.

Ook voor die premies geldt een maximum van 40% van het factuurbedrag. Die laatste premies worden echter verdubbeld als je woning in een gebied zonder aansluiting op het aardgasnetwerk ligt of als de warmtepomp een elektrisch verwarmingssysteem vervangt. Uiteraard zijn er bepaalde voorwaarden verbonden aan de toekenning van de premies. Aarzel niet je te informeren bij je netbeheerder voor bijkomende info!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼