Niet eens met je buur over de scheidingslijn, en dan?

Je bent het niet eens met je buur over waar de scheidingslijn ligt tussen jullie beider percelen. Welke stappen kan je in dat geval ondernemen? Hoe zorg je er voor dat het duidelijk wordt welk deel van de grond aan wie toebehoort?

Afpaling

Bij een discussie met je buur over de scheidingslijn kan je tot een zogenaamde ‘afpaling’ laten overgaan. Bij zo’n afpaling wordt de scheidingslijn tussen jullie beider eigendommen bepaald en aangeduid met behulp van uitwendige tekens. Vaak wordt daarbij gewerkt met grenspalen. Bij een afpaling wordt er integendeel geen afsluiting tussen jullie beider percelen geplaatst.

Minnelijk vragen

Je hebt het recht om je buur te verplichten om tot afpaling tussen de percelen over te gaan. Dat kan vooreerst minnelijk gebeuren en dit bv. door samen een landmeter aan te stellen. Als dat lukt dan wordt de grenslijn vastgesteld in een authentieke akte die in de registers van het bevoegde kantoor van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt overgeschreven en door uitwendige tekens op de percelen wordt aangegeven.

Gerechtelijk

Je kan eventueel ook naar de rechtbank stappen om daar een afpaling te vragen. Je kan dat doen als er geen akkoord is bereikt binnen drie maanden nadat je bij aangetekende zending een uitnodiging tot minnelijke afpaling verstuurde. Zo’n procedure start je via een tegensprekelijk verzoekschrift

Kosten

De wet zegt dat de eigenaars in principe in alle kosten van afpaling voor gelijke delen bijdragen.

 

Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼