Als je zelf niet naar de algemene vergadering van mede-eigenaars in het appartementsgebouw waar je eigenaar bent wil (of kan) gaan, geef je misschien wel een volmacht. In dat geval neem je maar beter volgende aandachtspunten in acht.
Wie kan optreden als gevolmachtigde?
Je kan als mede-eigenaar binnen een appartementsgebouw perfect aan iemand (bv. een mede-eigenaar, familielid, kennis, huurder, …) een volmacht geven om in jouw plaats deel te nemen aan de algemene vergadering. Wel zegt de wet dat niemand meer dan drie volmachten mag aanvaarden tenzij het totaal van de stemmen waarover hij zelf beschikt en die van zijn volmachtgevers niet meer dan 10 % bedraagt van het totaal aantal stemmen dat toekomt aan alle kavels van de mede-eigendom. Aan de syndicus kan je geen volmacht geven.
Kies je gevolmachtigde zelf
Wil je een volmacht geven kies dan zelf wie je als gevolmachtigde wil aanstellen. Geef je volmacht aan een welbepaald persoon en laat de syndicus bv. niet kiezen aan wie hij jouw volmacht geeft (bv. aan de eerste die aanwezig is op de vergadering). Kies daarbij voor iemand die dezelfde standpunten als jou inneemt en voor iemand die je vertrouwt.
Geef aan wat je wil
Geef aan de gevolmachtigde ook aan hoe je wil dat die voor jou stemt. Laat hem dus niet zomaar de vrije keuze. Doe je dat toch dan riskeer je dat je gevolmachtigde voor totaal andere zaken stemt dan jij zelf zou hebben gedaan (bv. voor of tegen bepaalde werken in het gebouw). Gaat het om echt belangrijke zaken waarover wordt gestemd zet dan je instructies ook duidelijk op papier.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)