Ondertussen is de digitale watermeter al een tijdje op de markt. Nog lang niet iedereen kan er gebruik van maken, maar ondertussen kregen toch al zo’n 70.000 Vlaamse gezinnen een digitale variant. De bedoeling was dat 80% van de Vlaamse gezinnen in 2023 over een digitale watermeter zou beschikken, maar dat doel lijkt niet gehaald te worden.
Pilootproject krijgt verdere uitrol
Het initiatief van de digitale watermeter gaat uit van Fluvius en drie drinkwaterbedrijven in Vlaanderen: De Watergroep, Pidpa en Farys. Ondertussen zijn er zowat 55.000 digitale watermeters geplaatst en tegen 2030 moet elk gezin er eentje hebben. Tegen 2025 zou het merendeel van de Vlamingen er al eentje moeten hebben. Weet dat je een digitale watermeter niet kunt weigeren. Het gaat om Europese wetgeving.
De meerwaarde van een digitale watermeter?
Beschik je over een digitale watermeter, dan moet je geen meterstanden meer doorgeven. Bovendien word je op de hoogte gehouden van afwijkend verbruik, denk maar aan een lek. Door de meter kun je je verbruik makkelijk opvolgen en indien gewenst aanpassen. De digitale watermeter beschikt over ingebouwde communicatietechnologie en een scherm. Hierdoor kunnen gegevens verzonden en ontvangen worden. Een rechtstreekse communicatie met het waterbedrijf is dus perfect mogelijk.
De digitale watermeter wordt nu in heel wat gevallen tegelijkertijd met de digitale elektriciteits- en gasmeter geplaatst. Heb je al een tijdje een digitale elektriciteitsmeter, dan krijg je in principe binnen de 2 jaar ook een nieuwe watermeter.
Het toestel werkt met een ingebouwde batterij die in principe de hele levensduur van de watermeter meegaat.
De digitale watermeter is kosteloos
Krijg je een digitale watermeter geplaatst, dan moet je hier niet voor betalen. Deze wordt kosteloos voorzien.