Regenwaterput: onze tips om de juiste keuze te maken

In een land als België is een regenwaterput plaatsen een efficiënte manier om het bedrag op je waterfactuur te verlagen, en dat dankzij de gulheid van Moeder Natuur. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat je regenwaterput water levert van goede kwaliteit!

rain barrel

Welke grootte?

Een regenwatertank voor huishoudelijk gebruik mag niet te groot en niet te klein zijn. Waarom? Omdat in een te grote tank het water zal stagneren (met gevaar voor slibvorming en slechte geuren), terwijl je regenwaterreserve ontoereikend zal zijn in een te kleine tank, waardoor je meer leidingwater zal moeten gebruiken. Het is daarom belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen een tank die zo min mogelijk droog zal staan en een tank die regelmatig zijn maximum bereikt. Om het ideale volume te kennen, moet je rekening houden met deze factoren: het aantal mensen dat water gebruikt, waarvoor je het regenwater precies wil gaan gebruiken, de grootte van je dak en tenslotte de periode van het jaar waarin je je regenwaterreservoir het meest gaat gebruiken.

Denk ook aan de filtering

De plaatsing en montage van een regenwaterput is relatief eenvoudig. De makkelijkste manier is om hem bij een regenpijp te plaatsen. We kunnen alleen het gebruik van een dakgootcollector aanbevelen, die rechtstreeks in de dakgoot wordt geplaatst. Sommige zijn uitgerust met een filter om te voorkomen dat vuil, bladeren, takjes en insecten in het reservoir terechtkomen. Dit houdt het water proper en helder, en voorkomt de vorming van slib, dat de waterkwaliteit kan aantasten. Als de collector geen filter heeft, overweeg dan screens op je goten te plaatsen, die hetzelfde effect hebben. Overweeg ook om een overloopbeveiliging te installeren, zodat het water kan worden afgevoerd naar de riolering als het reservoir dreigt over te lopen.

Binnen of buiten?

Er bestaan tientallen soorten regenwatertanks met een capaciteit tot 10.000 liter voor de grootste. De meeste tanks zijn ontworpen om buiten, bovengronds te worden geplaatst. Niets belet je echter om je tank binnen in huis te plaatsen, in de garage of in de kelder. Andere tanks, die meestal groter en volumineuzer zijn, kunnen ondergronds geplaatst worden. Zorg er in elk geval voor dat je je tank op een vlakke en stabiele ondergrond plaatst en uit de buurt van begroeiing om te voorkomen dat er bladeren in de tank vallen.

Onderhoud vereist!

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat een regenwaterput een minimum aan onderhoud nodig heeft. Om zijn levensduur te verlengen en een goede waterkwaliteit te garanderen, is het aangeraden om hem in de winter te legen om te voorkomen dat het water binnenin bevriest, waardoor hij beschadigd zou kunnen geraken. Maak zo mogelijk van de gelegenheid gebruik om de elementen van de tank eens per jaar te demonteren en schoon te maken. Dat is ongeveer het enige onderhoud dat je moet doen, maar het moet wel gebeuren!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼