Heb je je al eens afgevraagd welk vermogen een stopcontact aankan? Het is een vraag die we ons al eens stellen wanneer we een energieverslindend toestel inpluggen, zoals een elektrisch verwarmingstoestel, een friteuse of een fonduetoestel.
Zoals je je wel kan inbeelden, is het ene stopcontact niet het andere niet. Hoewel een standaard elektrische installatie ontworpen is om de meest voorkomende huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien, kunnen sommige stopcontacten in huis een hogere stroomvraag aan dan andere.
Hoe bereken je het vermogen van een stopcontact?
Over het algemeen spreekt men van het ‘maximale vermogen van een stopcontact’. In werkelijkheid, en om correct te zijn, moeten we eerder spreken van de elektrische intensiteit van een stopcontact. Dit is de hoeveelheid elektriciteit die door het stopcontact kan stromen. In België zou je, als je huishoudelijke installatie aan de normen voldoet, in principe twee soorten stopcontacten moeten hebben: 16 ampère (16 A) en 32 ampère (32 A), beschermd door de juiste stroomonderbrekers.
De intensiteit van een stopcontact hangt samen met het vermogen dat het aankan. Zowel 16A als 32A stopcontacten zijn ontworpen om een bepaald aantal watt aan te kunnen. Maar hoeveel? Om dat te weten te komen, vermenigvuldig je de stroom uitgedrukt in ampère met de netspanning (die in België 230 V bedraagt).
Concreet kan een stopcontact van 16 A dus een vermogen aan van 3.680 W (want 16 A x 230 V = 3.680) en een stopcontact van 32 A een vermogen van 7.360 W (32 A x 230 V = 7.360). In de praktijk wil dat zeggen dat je op een 16 A stopcontact elektrische apparaten kan aansluiten met een gezamenlijk vermogen van maximaal 3.680 W en op een 32 A stopcontact maximaal 7.360 W. Ter herinnering: vermijd zoveel mogelijk het gebruik van meerdere stekkerdozen en sluit er nooit meerdere op elkaar aan!