De Europese autoriteiten hebben beslist om de duimschroeven aan te draaien wat de koolstofbalans van nieuwe gebouwen betreft, maar ook voor bestaande gebouwen.
Het is duidelijk waar de verschillende fracties in het Europees Parlement naartoe willen: bestaande woningen moeten in 2030 een EPC-waarde van minimum E hebben, terwijl nieuwe gebouwen in 2028 koolstofneutraal moeten zijn. Dit betekent niet langer een F- of G-score meer op de schaal die de energieprestatie van gebouwen weergeeft. Dat is in elk geval de ambitie die een deel van de Europese halfrond heeft uitgesproken in haar wedloop naar energieonafhankelijkheid voor het Oude Continent en in de strijd tegen de opwarming van de aarde.
Een grote renovatiegolf!
Ter herinnering: Europa pleitte aanvankelijk in een voorstel dat in december 2021 werd ingediend om het te bereiken minimum vast te stellen op F in 2030 en vervolgens op E in 2033. Het doel was een grote golf van renovaties van gebouwen op gang te brengen. Alleen brak er ondertussen een oorlog uit, gevolgd door een energiecrisis…
Zonnepanelen verplicht!
Daarnaast wil het Europees Parlement tegen 2035 verwarming door middel van fossiele brandstoffen (aardgas of olie) verbieden, maar ook de plaatsing van zonnepanelen op alle nieuwe gebouwen verplicht maken vanaf 2028, tenminste waar dat technisch en economisch mogelijk is.
Nog niet definitief!
Al deze ambitieuze maatregelen staan in een resolutie die nog niet de helft van de stemmen kreeg in het Europese Parlement. Terwijl de liberalen (Renew), de sociaal-democraten (S&D) en de groenen de tekst steunen, waren de christendemocraten (EVP) veel minder enthousiast. Een ander obstakel voor deze waslijst van goede bedoelingen is dat het Parlement het eens zal moeten worden met de Europese Raad, die minder ambitieus is. Het laatste woord is dus nog niet gezegd!