De droogte mag dan wel een hot topic zijn, maar dat betekent niet dat fikse stortbuien niet meer voorvallen. Meer nog door de opwarming van de aarde is de grond vaak poederdroog en trekt het water moeilijk in de grond. Nochtans is het ontzettend belangrijk dat water op een geleidelijke manier in de grond kan verdwijnen, anders riskeer je wateroverlast. Infiltratiekratten kunnen hierbij helpen. Wij vertellen je graag wat meer over deze oplossing.
Wat is een infiltratiekrat?
Het gaat om een kunststof krat, voorzien van openingen. Het lijkt wel wat op een bakje dat je op een fiets plaatst. De krat beschikt over een stevige en open structuur, waardoor het regenwater geleidelijk in de grond kan weglopen. Bovendien wordt deze krat in de grond geïnstalleerd, waardoor je bovengronds geen ruimte verliest.
Let wel, niet in elke grond kunnen er infiltratiekratten geplaatst worden. In een kleigrond vormen de kratten geen oplossing. Een zanderige ondergrond is dan weer perfect. Weet dat je infiltratiekratten 50 cm boven het gemiddelde grondwaterpeil dient te plaatsen. Dit grondwaterpeil vind je in principe wel op de website van je provincie of kun je bij de gemeentelijke diensten opvragen.
Hoeveel infiltratiekratten heb je nodig?
Er is een super handige formule om dit te berekenen, namelijk:
(m2 dak + m2 bestrating) * mm/m2 bergingseis gemeente = aantal liter infiltratiekratten. Er zijn infiltratiekratten verkrijgbaar met een verschillende inhoud.
Waar plaats je infiltratiekratten?
Er zijn meerdere plekken waar ze geplaatst kunnen worden, maar vaak vinden ze een plaatsje onder de oprit. Gemiddeld ligt er 25 cm grond bovenop de kratten, wat genoeg is voor personenwagens. Is er zwaarder verkeer, dan is er meer grond open. Let er wel op dat de infiltratiekratten niet in het grondwater terecht komen.
Door je kratten op een zandvangput aan te sluiten, houd je ze schoon. Zo blijven je infiltratiekratten goed functioneren en blijft de capaciteit optimaal. Een bijkomende overloop voert overtollig water af naar het riool of een sloot. Een extra stankslot kan ook het overwegen waard zijn om geurhinder te voorkomen.
Check of je voor een subsidie in aanmerking komt
In heel wat gemeenten is er een subsidie voorzien voor het afkoppelen en geleidelijk afvoeren van regenwater. Informeer je dus zeker, want deze subsidies kunnen aardig oplopen.