Wil je investeren in een schotelantenne zodat je tv-programma’s kan kijken uit een specifieke geografische zone? Let dan op, want dit soort antennes mogen niet eender waar en eender hoe geplaatst worden!
Om te voorkomen dat het straatbeeld in grote steden bezaaid zou worden met antennes, heeft de overheid een reeks stedenbouwkundige regels ingevoerd. Over het algemeen is het in alle gewesten verboden om een schotelantenne op de gevel (zichtbaar vanaf de straat) te plaatsen en moet er daarbij op gelet worden dat ze zo weinig mogelijk afbreuk doet aan de esthetiek van het gebouw. Hou er ook rekening mee dat gemeentes strengere regels kunnen uitvaardigen, onder andere via de stedenbouwkundige voorschriften, en specifieke eisen kan stellen aan de plaatsing van dergelijke antennes. Om de juiste details voor jouw gemeente te kennen, kan je het beste contact opnemen met de dienst stedenbouw.
Heb je een vergunning nodig?
In de meeste Belgische steden is een bouwvergunning nodig in de volgende gevallen:
- als de antenne zichtbaar is vanuit de openbare ruimte,
- als de antenne op minder dan 10 meter van een geklasseerd pand staat,
- als de plaatsing van de antenne in strijd is met een stedenbouwkundige verordening, een bijzonder bestemmingsplan of een verkavelingsvergunning.
Een vrijstelling van de vergunningsplicht is echter in bepaalde gevallen mogelijk voor de plaatsing van schotelantennes bestemd voor de ontvangst van televisie-uitzendingen en voor privégebruik, als ze dezelfde kleur hebben als het dak of de gevel of transparant zijn, of een oppervlakte hebben van maximaal 40 dm².
Weet dat het plaatsen van een schotelantenne zonder vergunning (wanneer die wel nodig is) een stedenbouwkundige overtreding is. De gemeente heeft het recht een proces-verbaal op te maken, wat kan leiden tot strafrechtelijke sancties of administratieve boetes.