Zout, azijn en bleekwater zijn verboden om onkruid te verdelgen: waarom en wat zijn de alternatieven?

Sinds het verbod op glyfosfaat wordt op verschillende blogs uitgelegd hoe je op een ‘natuurlijke’ manier van onkruid af geraakt met zout, azijn of zelfs bleekwater. Maar deze methodes worden niet enkel sterk afgeraden, je begaat misschien zelfs een overtreding!

Onkruid bestrijden is een belangrijke taak in het onderhoud van je tuin, maar gebruik niet zomaar eender wat om dat te doen! Zout, azijn of bleekwater worden in het hele land sterk afgeraden en in Wallonië zelfs verboden, omdat ze niet geregistreerd zijn als onkruidverdelger! Waarom? Wat zijn de risico’s voor het milieu? En welke ecologische alternatieven kan je dan wel gebruiken?

Waarom zijn zout, azijn en bleekwater verboden voor onkruidbestrijding?

Deze producten zijn zeer schadelijk voor het milieu en kunnen de bodem en het grondwater verontreinigen. Zout kan de grond onvruchtbaar maken en de toekomstige groei van planten verhinderen. Azijn verzuurt de grond en kan de groei van sommige planten aantasten. Bleekwater is zeer giftig voor planten en kan onomkeerbare schade toebrengen aan het ecosysteem.

Wat zijn de ecologische alternatieven om onkruid te verdelgen?

Er bestaan heel wat milieuvriendelijke alternatieven voor onkruidverdelging in je tuin. Regelmatig schoffelen is een eenvoudige en effectieve methode om van onkruid af te geraken. Daarbij gebruik je gereedschap (schoffel, wiedmachine enz.) om ongewenste planten uit te trekken. Deze methode zorgt er ook voor dat de grond belucht wordt en bevordert de plantengroei.

Kokend water of een brander zijn ook opties, hoewel die niet altijd even effectief zijn. In elk geval zijn deze oplossingen minder schadelijk voor het milieu en kan je er onkruid mee verdelgen zonder onomkeerbare schade te veroorzaken. Pas echter op voor brandgevaar als je een brander gebruikt!

Ook een hogedrukreiniger is doeltreffend om je terras te ontdoen van alle onkruid door het uit de voegen ‘weg te blazen’.

Ten slotte is er nog de ‘solarisatietechniek‘, die bestaat uit het afdekken van de grond met een doorzichtig dekzeil gedurende enkele weken op een vochtige ondergrond om ongewenste planten met behulp van de warmte te doden. Deze methode is effectief voor het onkruidvrij maken van grote oppervlakken, maar vergt tijd en energie. Pas ook op dat je geen gewenste planten doodt, zoals wilde aardbeien of klaprozen!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼