De bankensector heeft tussen oktober vorig jaar en eind maart dit jaar in 11.946 gevallen uitstel van betaling verleend voor hypothecaire kredieten aan klanten in financiële moeilijkheden. Dat zegt sectorfederatie Febelfin. Wat waren de omstandigheden?En wat is het gemiddelde bedrag?
Eind 2022 ging de financiële sector een uniek engagement aan om zijn klanten door de energiecrisis te helpen door, onder bepaalde voorwaarden, toestemming te verlenen om de aflossing van het kapitaalgedeelte van de hypothecaire lening uit te stellen. Deze steunmaatregel van de banken is nu afgelopen.
Meer dan 70% uitstel in het kader van Febelfin
Tijdens die zes maanden werd 11.946 keer uitstel van betaling verleend, waarvan meer dan 70% (8.347) in het kader van Febelfin. Voor 3.600 kredieten (30%) werden individuele oplossingen voorgesteld. Het gemiddelde bedrag van het door de getroffen huishoudens gevraagde uitstel van betaling bedraagt 470 euro per maand.
Mensen die uitstel van betaling krijgen voor een woonkrediet hoeven het kapitaal gedurende 12 maanden niet terug te betalen, maar blijven wel de rente betalen. De looptijd van de lening wordt dan verlengd met de periode van het verleende uitstel. De banken hebben ook toegezegd om niet de gebruikelijke administratie- of dossierkosten aan te rekenen.
Voorwaarden om te kunnen genieten van het uitstel
Om in aanmerking te komen voor deze maatregel moest het vastgoedkrediet zijn aangegaan voor de hoofdverblijfplaats van de kredietnemer in België (op het moment van de aanvraag voor uitstel van betaling) en mocht het totale bedrag van de tegoeden op alle rekeningen (spaarrekeningen, zichtrekeningen en beleggingsportefeuille) niet meer dan 10.000 euro bedragen. De kredietnemer die uitstel van betaling aanvraagt, mag ook geen betalingsachterstand hebben op 1 maart en moet een afbetalingsplan hebben of aangevraagd bij zijn energieleverancier.