Huishoudtoestellen: een striktere wetgeving voor de fabrikanten

De Europese Commissie wil de rechten van consumenten versterken en ervoor zorgen dat ze makkelijker en goedkoper hun beschadigde of niet meer werkende producten kunnen laten repareren, en dat zelfs na het aflopen van de garantieperiode.

Al in maart 2022 stelde de Commissie een wet voor om de ecologische productontwikkeling te versterken, zodat bij het ontwerp rekening wordt gehouden zou worden met de repareerbaarheid. Het op woensdag 22 maart voorgestelde plan wil nu "de obstakels wegnemen die nog steeds te veel consumenten ervan weerhouden om reparaties uit te voeren". Elk jaar wordt in de Europese Unie ongeveer 35 miljoen ton afval weggegooid, afkomstig van producten die gerepareerd zouden kunnen worden, terwijl de Europese consument 12 miljard euro verliest door eerder een nieuw artikel te kopen eerder dan het oude te laten repareren, aldus de Europese Commissie.

Reparatierecht

Om aan deze situatie een einde te maken, introduceert de nieuwe wetsontwerp, waarover door de lidstaten en de leden van het Europees Parlement zal worden onderhandeld, een nieuw ‘reparatierecht’. Zolang de garantie geldig is, moeten verkopers gratis en "binnen een redelijke termijn" reparaties garanderen, tenzij dat duurder is dan vervanging.
Daarna zijn fabrikanten verplicht om een product gedurende 5 tot 10 jaar na aankoop te repareren, afhankelijk van het soort product, tenzij dit onmogelijk is gezien het soort defect of schade. Deze verplichting geldt voor goederen die in de Europese wetgeving als "herstelbaar door ontwerp" worden gekwalificeerd (huishoudelijke apparaten, televisies, enz.), en zal binnenkort worden uitgebreid naar smartphones en tablets.
"De regel zal duidelijk zijn: de producent zal niet langer kunnen weigeren je wasmachine te repareren, tenzij dat technisch onmogelijk is," benadrukte commissaris voor Justitie, onze landgenoot Didier Reynders. Zodra de garantie is verlopen, is de herstelling voor rekening van de consument, maar de tekst verwacht een prijsdaling, dankzij de verwachte bloei in de sector.

Een mooie besparing verwacht

Consumenten zullen niet verplicht zijn om naar de fabrikant te gaan. Ze zullen ook naar onafhankelijke herstellers kunnen gaan en hersteldiensten vinden die beter aan hun behoeften voldoen of aantrekkelijkere opties bieden," legt Didier Reynders uit. De Commissie is van plan om in elke lidstaat een online platform te creëren om reparateurs en verdelers van ‘refurbished’ goederen te helpen vinden.

En om het gemakkelijker te maken om verschillende opties te vergelijken, zullen consumenten kunnen vragen om een standaard "informatieformulier" waarop staat hoe de reparatie zal worden uitgevoerd. Over een periode van 15 jaar kan de wetgeving de consument tot 176,5 miljard euro besparen, tot 3 miljoen ton afval vermijden en ervoor zorgen dat fabrikanten en verkopers 15,6 miljard euro te besparen door producten te repareren in plaats van ze gratis te vervangen onder de wettelijke garantie, schat de Europese Commissie.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼