Waalse eigenaars van zonnepanelen hebben reden tot woede! Wanneer de zon hard schijnt, lijkt het Waalse stroomnet oververzadigd te geraken op heel wat plaatsen, omwille van een te grote stroomproductie! Voor wie zonnepanelen heeft, volgt dan een koude douche!
De VZW Beprosumer heeft aan de noodklok getrokken: Wallonië telt momenteel 230.000 particuliere zonnepaneleninstallaties. En dat aantal is de laatste jaren geëxplodeerd, vooral tijdens de coronacrisis en de energiecrisis die volgde op de oorlog in Oekraïne. Het resultaat is dat op veel plaatsen, wanneer de zon fel schijnt, de stroomproductie te hoog is en het stroomnet de toevloed niet meer aankan.
"Een aanzienlijke stijging van de spanning op het elektriciteitsdistributienetwerk, met meer dan 253V gedurende 10 minuten of pieken van 264V, zorgt ervoor dat de omvormers ‘blokkeren’ en dus opnieuw opstarten of, nog erger, gedurende tientallen minuten of zelfs uren uitschakelen," meldt de VZW. Gevolg: gedurende deze wachttijd produceert de particulier geen elektriciteit. Dit betekent dat ze betalen voor de elektriciteit die ze van het net halen tijdens deze uren met zonneschijn… Ze lopen dus dus niet alleen het voordeel van hun ‘terugdraaiende’ teller mis, maar ze moeten ook de dure en vervelende prosumententaks betalen die jaarlijks in de bus valt. Een geweldige manier om groene stroom te promoten…
De vzw beprosumer wijst erop dat "de eigenaars van fotovoltaïsche panelen een ‘prosumententarief’ betalen dat door de regering en de Waalse energieregulator als "billijk voor het gebruik van het net" wordt gekwalificeerd, en dat zij dus een kwaliteitsdienst mogen verwachten met een correcte financiering en anticipatie op de noden ervan, waardoor particulieren ten volle van hun zonnepaneleninstallatie kunnen genieten."
Dit is echter verre van het geval. In een interview met de franstalige zender RTBF zei Jean-Michel Brébant, woordvoerder van ‘Ores’ dat 75% van het stroomnet in Wallonië beheert, dat de productiepieken door zonnepanelenpanelen slechts "een deel van het totaalplaatje" zijn. "We hebben ook te maken met de steeds snellere elektrificatie van de behoeften, met de boom van het aantal elektrische auto’s en warmtepompen. De vraag naar elektriciteit stijgt exponentieel en zal dat blijven doen," zegt hij.
Onderfinanciering
De non-profitorganisatie Beprosumer stuurde hierover al talloze waarschuwingen de wereld in, maar de vaststelling blijft dat er nog geen oplossing is. Het probleem wordt immers snel erger en om het op te lossen zou er de komende 15 jaar zo’n 4 miljard euro geïnvesteerd moeten worden. Maar het geplande budget bedraagt amper 3 miljard. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te begrijpen dat de Waalse regering, door te pleiten voor de elektrificatie van het wagenpark, de plaatsing van zonnepanelen voor een betere EPB-score en de installatie van warmtepompen, zichzelf in de voet schiet.
Het laatste stukje slecht nieuws voor particulieren is dat dit budget waarschijnlijk deels gefinancierd zal worden door een hogere energierekening. Ores wijst er ook op dat de beste oplossing erin bestaat om "beter te consumeren". Dat wil zeggen, "verbruiken in real time, wanneer de productie het hoogst is". Dat wil zeggen dat wanneer je omvormer waarschijnlijk in de lappenmand ligt en je de volle prijs betaalt voor je stroom. Geweldig. Bravo Wallonië…
En in de rest van het land?
In de andere twee gewesten van het land is de situatie niet veel beter: in Vlaanderen heeft het nieuwe tariefsysteem voor elektriciteit (het capaciteitstarief) de boel op stelten gezet. Concreet betaal je als consument niet meer volledig voor wat je verbruikt, maar wel hoe je verbruikt! Deze maatregel moet het elektriciteitsnet ontlasten, maar kan onrechtvaardig lijken voor een deel van de bevolking, dat niet thuis is tijdens de piekproductie… Natuurlijk wordt gezegd dat je je toestellen moet programmeren, om ze te laten draaien midden in de dag, als de zon schijnt. Maar wil dat zeggen dat we ‘s avonds met kaarsen moeten verwarmen, terwijl warmtepompen net worden gepromoot? En hoe zit het met het opladen van elektrische voertuigen?