Nog nooit was het assortiment van kranen in de winkel zo uitgebreid. Of je er nu één zoekt voor in je keuken, je badkamer of een andere ruimte in huis, er zijn heel wat vormen en opties om uit te kiezen. Er zijn mengkranen die op een mechanische of thermostatische manier werken, en dat zowel aan democratische als peperdure prijzen.
Voordat je een kraan vervangt, moet je dus bepalen welk type je zoekt. Misschien wil je ook van de gelegenheid gebruik maken om je installatie te upgraden naar een meer geavanceerd of moderner model.
Eén- of tweegreepsmengkraan?
Of het nu voor in de keuken of de badkamer is, je kan gaan voor een één- of een tweegreepsmengkraan. Je vindt nog maar weinig wasbakken met twee aparte kranen, één voor koud en één voor warm water.
De ééngreepsmengkraan
De ééngreepsmengkraan is de meest praktische optie en tegenwoordig verreweg de meest gangbare. Bij deze modellen wordt zowel de hoeveelheid water als de temperatuur geregeld met één enkele knop. Dat betekent dat je maar één hand nodig hebt om hem te bedienen, waardoor hij bijzonder gemakkelijk in gebruik is.
Onder de mengkranen vind je ook modellen met een doorstroombegrenzer (die water bespaart) of een bescherming tegen het verbranden (die de hoeveelheid warm water beperkt). Die laatste is vooral aan te bevelen als je kleine kinderen hebt.
Tenslotte kan je voor het bad en de douche ook kiezen voor een thermostatische mengkraan die ervoor zorgt dat de watertemperatuur exact wordt ingesteld zoals je hem wil. Deze modellen hebben echter twee bedieningselementen: één voor de waterstroom en één voor de temperatuur.
De tweegreepsmengkraan
Een tweegreepsmengkraan is over het algemeen minder duur dan een ééngreepsmodel en heeft twee knoppen: één voor koud water en één voor warm water. Elke knop is te herkennen aan een gekleurde stip (rood voor warm water en blauw voor koud water). Met dit type kraan is het soms moeilijk om een constante watertemperatuur aan te houden, vooral als je een doorstroomwaterverwarmer hebt in plaats van een boiler.
Een ander nadeel is dat deze handbediende kranen een mechanisme hebben dat de waterstroom regelt door middel van het aandraaien van dichtingen. Die moeten regelmatig vervangen worden om het risico op lekkage te voorkomen.
Welke stijl?
Zowel in de badkamer als in de keuken kan je kiezen tussen hedendaagse en meer klassieke modellen. Dat neemt niet weg dat beide een modern mechanisme hebben, een garantie op comfort en prestaties. Je kan dus je creativiteit de vrije loop laten, ook al is het aan te raden om de kranen in bad, douche en wastafel in de badkamer op elkaar af te stemmen. Je kan ook kiezen voor verschillende stijlen, materialen en tinten, gaande van chroom tot goud, geborsteld messing, zwart en wit.
Waarvoor moet hij dienen?
Er zijn kranen voor alle soorten sanitair. Of het nu gaat om een wastafeltje, douche, bidet, bad of lavabo, de vorm van de kraan zal variëren naargelang het gebruik. Daarbij moet er een onderscheid gemaakt worden tussen modellen die op de wastafel of het bad worden geplaatst en kranen met muurbevestiging. Tenslotte zijn er ook kranen waarvan het mechanisme volledig in de muur is ingebouwd. Die zijn moeilijker te plaatsen, maar nemen minder plaats in en ogen mooi. Vergeet niet dat de monding van de kraan ver genoeg moet uitsteken om het water goed door de afvoer te laten stromen, maar om er met je handen onder te kunnen. Als je twijfelt, vraag dan raad aan een verkoper of je loodgieter voordat je een keuze maakt, zodat je het meest geschikte model kan kiezen.