Er is niets leuker dan oude spullen een nieuw leven te geven. Onlangs zag ik mijn buurman versleten autobanden in zijn koffer steken. Ik vroeg hem om een exemplaar: dat was er toch al één minder om te dumpen in het containerpark.
Ik moet toegeven dat de band lang bleef liggen in mijn schuurtje. Ik was immers nog niet helemaal zeker wat ik ermee ging doen. Maar nu heb ik toch mijn mouwen opgestroopt: ik was er helemaal klaar voor. De band zou een leuk tafeltje worden. Maar eerst moest hij natuurlijk grondig schoongemaakt worden. Ik heb hem dan ook vertroeteld. En eens hij helemaal proper was, begon ik eraan.
Ik kocht een grote rol onbehandeld rotanriet. Het materiaal is tegelijkertijd licht als hard en kan gewoon met een schaar op maat geknipt worden. Door zijn soepelheid is het ook een ideale ondergrond.
Ik had een lange reep riet geknipt. De lengte? De omtrek van de band (+ ongeveer tien cm extra). De breedte? De hoogte van de band (+ een goede twintig cm meer). Een tip is om het riet een half uur te weken in warm water voor je het gebruikt: dan wordt het nog buigzamer.
Ik deed wat lijm op de bovenste randen van de band en rolde het riet af rond de band. Het is een werkje dat geduld vergt: je moet ongeveer tien cm riet gaandeweg over de lijm wikkelen. Ik sneed het riet in de lengte door, zodat het beginstuk drie cm overlapt. De overlapping zette ik vast met een lijmpistool. Toen het geheel droog was, gingen er nog wat nietjes in de bovenkant. Ik draaide de band om als een pannenkoek en herhaalde hetzelfde proces aan de andere kant.
Daarna lijmde ik aan elke kant van de band twee grote cirkels gemaakt van stevige kartonnen platen. Eén kant zou op de grond blijven liggen: dat was de onderkant van de tafel. De andere versierde ik met dik touw dat ik voor de gelegenheid had gekocht. Een heel karwei.
Ik begon bij de rand van het karton en rolde het touw af over de hete lijm. Van buiten naar binnen tekende ik een enorm slakkenhuis van touw. Het is belangrijk dat je er heel goed op let dat alles strak zit: er mogen geen openingen zijn. Soms moet je het touw met je vingertoppen plat maken, want er mag niets bovenuit steken: alles moet perfect vlak zijn.
Als het tafeltje klaar is, hoef je alleen nog maar een houten dienblad toe te voegen. Louter ter decoratie ofwel om het aperitief op te serveren. En klaar is kees! Durf het te proberen: je zal zien dat je trots zal zijn op het resultaat en dat het een object wordt waar je echt een ‘band’ mee hebt…