Woon je op een appartement of heb je gewoonweg geen plaats voor een eigen composthoop? Weet dan dat er waarschijnlijk wel ergens één in de buurt is!
Het basisidee achter wijkcomposteren is eenvoudig: een gemeenschappelijke composthoop krijgt een plek op een makkelijk toegankelijke plaats en wordt ter beschikking gesteld van de bewoners van een wijk zodat ze er hun voedselresten kunnen droppen om zo de hoeveelheid huisvuil te beperken. Alleen al in Brussel zijn er vandaag de dag meer dan 200 wijkcomposthopen!
Wat mag je er droppen?
In een wijkcomposthoop kan je fruit- en groenteschillen, koffiedras, papieren theezakjes, moestuinafval, dode bloemen en planten, eierschalen, hardhout (behalve naaldhout), zaagsel en schors van onbehandeld hout, stro, notenschalen, tissues en keukenrol kwijt.
Anderzijds vermijd je het deponeren van sauzen, vetten en oliën, resten van gekookte maaltijden, dierlijk afval (vlees en vis), zuivelproducten, brood, as, aarde, zand, houtskool, stof van stofzuigers, synthetische materialen, metalen, sigarettenpeuken, kranten en tijdschriften en composteerbare verpakkingen.
De ‘place to be’
Maar een wijkcomposthoop is veel meer dan een plek voor het recycleren van voedselafval. Het is ook een ontmoetingsplaats voor buren die een positieve, lokale en duurzame invloed op het milieu willen hebben. Kortom, je gaat er in eerste instantie heen voor de maatschappelijke betrokkenheid en je blijft er gaan voor de gezelligheid! En het biedt je ook een zekere vrijheid. Je hoeft immers niet meer te wachten op de ophaaldag om van je voedselafval af te geraken.
Of het nu is tijdens een wandeling, op weg om je boodschappen doet of gewoon na het koken, je kan naar de gemeenschappelijke composthoop gaan wanneer je maar wil. En tenslotte zorgt collectief composteren voor een compost van goede kwaliteit. De diversiteit van het voedselafval en planten die de verschillende gebruikers meebrengen, zorgt voor een verscheidenheid aan te composteren elementen. Uiteindelijk krijg je zo een zeer rijke en evenwichtige compost.
Wil je meer weten?