Je overweegt om bepaalde werken aan je huis toe te vertrouwen aan een aannemer die je meer garantie geeft dan diegene die hij je wettelijk gezien zou moeten geven. Waarop let je dan maar beter?
Wat zegt de wet
Je aannemer moet je tien jaar garantie geven voor gebreken die van aard zijn om de stevigheid van het gebouw of van een belangrijk onderdeel ervan in het gedrang te brengen. Daarnaast is je aannemer ook aansprakelijk voor lichte verborgen gebreken die al in de kiem aanwezig waren bij de oplevering. Je moet die dan wel inroepen binnen een korte termijn nadat je ze ontdekte.
Sommige aannemers geven wel eens een ruimere garantie dan die waartoe ze wettelijk verplicht zijn. Zo zou je aannemer je voor alle gebreken tien jaar of zelfs langer garantie kunnen geven.
Bekijk de voorwaarden
Een dergelijke extra garantie is perfect geldig. Weet wel dat de aannemer aan deze extra garantie voorwaarden kan koppelen. Zo kan hij bijvoorbeeld de eventuele gebreken waarop de garantie van toepassing is beperken of de procedure die je moet volgen om de garantie in te roepen omschrijven. Ga dan ook, voor je met de aannemer in zee gaat, na wat de modaliteiten zijn van de extra garantie.
Geen ‘zekerheid’
Weet ook dat het niet absoluut zeker is dat je op de garantie uiteindelijk een beroep zal kunnen doen. Het zou nu eenmaal wel eens kunnen gebeuren dat de aannemer op het moment dat je op diens garantie een beroep wil doen failliet is gegaan of dat de vennootschap waar je een beroep op deed vereffend is.
Oefende de aannemer zijn activiteit uit via een eenmanszaak en stopte deze zijn bedrijf dan kan je nog wel bij hem aankloppen om de garantie te vragen. Overleed de aannemer die werkte met een eenmanszaak dan kan je zelfs bij zijn erfgenamen om garantie vragen.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)