In Vlaanderen kan groene stroom voortaan verkocht worden aan de medebewoners in een gebouw. Hoe zit dat in de andere gewesten?

In het noorden van het land kan je als eigenaar de stroom van je zonnepanelen verkopen aan andere ‘klanten’, waaronder bewoners van hetzelfde gebouw.

Bill Mead

In Vlaanderen kunnen mensen die over zonnepanelen beschikken voortaan ook in hetzelfde appartementsgebouw hun geproduceerde elektriciteit ‘verkopen’ aan andere bewoners. Dat maakte de Vlaamse energieregulator VREG eind april bekend. Tot dan was het alleen mogelijk om de door zonnepanelen opgewekte elektriciteit gratis te delen. Het nieuwe protocol maakt nu de verkoop van zelf opgewekte energie mogelijk.

Concreet zal je als eigenaar (of als vereniging van mede-eigenaren van een appartementsgebouw of een gebouw voor gemengd gebruik) de door de zonnepanelen geproduceerde elektriciteit kunnen verkopen aan de andere bewoners van het gebouw.

Hoe zit dat in de andere gewesten?

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het delen en verkopen van energie geproduceerd door zonnepanelen of een windmolen mogelijk sinds mei 2022. Leefmilieu Brussel biedt zelfs gratis ondersteuning via een facilitator: ‘Energiedelen en Energiegemeenschappen’. Alles wordt uitvoerig beschreven op de website van de Brusselse instelling.

In Wallonië tenslotte moeten de uitvoeringsbesluiten over deze mogelijkheid nog gestemd worden, maar uiteindelijk zou deze praktijk ook in het zuiden van het land mogelijk moeten worden.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼