Zonnetenten: voor- en nadelen

Voor wie het geluk heeft om over een tuin te beschikken, is het geen geheim: zonnetenten bieden enorm veel voordelen. Maar hoe zit het met de nadelen ?

Of je ze nu zonnetenten noemt, zonneluifels of zonneschermen, deze bescherming tegen de zonnestralen is vastgemaakt aan de woning en zorgt voor schaduw op je terras of in een hoek van de tuin. Over het algemeen is hij gemaakt van polyester of een synthetische stof, om op die manier efficiënt te beschermen tegen de UV-stralen en in mindere mate tegen de regen. Met andere woorden: een accessoire dat we associëren met comfort en esthetiek.

Wat zijn de voordelen?

We kunnen onder andere de grote verscheidenheid aan modellen, kleuren en materialen aanhalen. Dat betekent ook dat er veel personaliseringsmogelijkheden zijn, maar de investering is eerder beperkt, zeker in vergelijking met de bouw van een vaste pergola of een zelfdragend prieel.

Hoewel er meestal acryl en polyester gebruikt wordt voor de vervaardiging, kan je ook kiezen voor een microgeventileerde stof, die zowel sterk als waterdicht is, en meestal ook voorzien van een schimmelwerende en waterafstotende laag.

Bovendien volgen zonnetenten de technologische ontwikkelingen en kunnen ze nu gecombineerd worden met een reeks optionele extra’s, zoals motorisering of zonnesensoren die zorgen voor automatisch openen en sluiten, in functie van het weer of zelfs de temperatuur! Er zijn ook wind- en regensensoren waarmee het zonnescherm kan worden ingeklapt als het te gevaarlijk wordt, wat zorgt voor extra veiligheid en bescherming.

Tot slot is het mogelijk om het openen en sluiten van je zonnetent te automatiseren, zodat je hem niet met de hand hoeft te bedienen. Dat verlengt ook de levensduur van de tent. Onzacht omspringen met de slinger kan de zonnetent op den duur immers beschadigen. Om hem te automatiseren kan je de tent uitrusten met een bedrade bediening, een radiografische bediening of een geconnecteerde bediening gekoppeld aan je domoticasysteem, waardoor je je zonnetent met je smartphone of tablet kan bedienen.

En de nadelen?

Een demonteerbare zonnetent kan relatief kwetsbaar zijn. Hij mag in geopende toestand niet worden blootgesteld aan harde wind, bladeren, sneeuw of vorst. Om je tent te beschermen, moet je hem niet opengevouwen laten als je weg bent of als er rukwinden voorspeld worden. Daarnaast is een zonnetent in de eerste plaats bedoeld om je te beschermen tegen de zon, niet tegen de regen.

Hoewel hij af en toe dienst kan doen om je tegen een regenbui te beschermen, is hij niet ontworpen om op lange termijn tegen vocht te kunnen. Vouw hem altijd pas op als hij helemaal droog is. Dit voorkomt de ontwikkeling van verkleuringen of zelfs schimmel.

En tot slot: als hij open is, zorg er dan voor dat de stof altijd goed strak staat om schuren te voorkomen en om de stof in goede conditie te houden, zodat de kans op kreuken of scheuren kleiner wordt.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼