Renovatieverplichting: update per regio!

In België neemt de renovatieverplichting in omvang toe. Ontdek hier de huidige situatie per regio.

home renovation

In Vlaanderen is de energierenovatie al van kracht

In Vlaanderen zijn kopers van panden met een lage energieprestatie (EPB) sinds 1 januari verplicht om binnen de 5 jaar een D-niveau te behalen. Die vereiste zal in de loop van de jaren strenger worden. Onze advocaat geeft hier meer info over de maatregel.

Wallonië legt ambitieuze doelstellingen vast

In Wallonië zullen kopers van vastgoed vanaf juli 2026 binnen de 5 jaar een D-niveau moeten behalen. Vanaf 2031 geldt een C-niveau, gevolgd door het B-niveau in 2036 en het A-niveau in 2041. Die nieuwe verplichtingen zijn niet enkel van toepassing op nieuwe eigenaars, maar ook op verhuurders die hun pand voor de eerste keer te huur zetten of die van huurder veranderen.

Regio Brussel: een toekomst zonder F en G

In de regio Brussel is het de bedoeling om panden met een niveau F en G volledig te laten verdwijnen tegen 2033. De autoriteiten willen een verplichte energierenovatie opleggen voor al die panden door een verplichte EPB voor iedereen. Daar stopt het niet: tegen 2045 zouden er geen panden met een niveau D en E meer mogen zijn.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼