Een huis bouwen doe je meestal maar één keer in je leven, net omdat het zo’n bepalende factor zal zijn voor je toekomst. Maar hoe kies je nu de juiste bouwpartner om ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt en je een huis krijgt waar je zorgeloos van kan genieten? We zoeken het voor je uit!
Bij iets wat je maar één keer in je leven doet, is het moeilijk om te leren uit eventuele fouten. En als je fouten maakt in het bouwproces, kunnen die een grote invloed hebben in de toekomst. Het is dus zaak om je zo goed mogelijk te informeren over de te zetten stappen en over de aannemer die je kiest om jouw huis te bouwen.
Deontologische verplichting
Aanbevelingen van vrienden, familie of buren kunnen helpen, maar je kan ook een beroep doen op je architect. Die kent de kneepjes van het vak en weet dus ook waar hij op moet letten bij de keuze van de aannemer, ook in functie van de materialen en het ontwerp dat hij samen met jou uitwerkt. Volgens artikel 22 van de deontologische regels van de Belgische architecten moet hij je zelfs bijstaan in die keuze, rekening houdend met informatie over de bekwaamheid en reputatie van de aannemer. Hij moet je ook wijzen op welke waarborgen de gekozen aannemer biedt. Komt je architect deze verplichting niet na en lijd je daardoor schade (bijvoorbeeld omdat je met een onbetrouwbare aannemer in zee ging), dan kan je je architect daarvoor zelfs aansprakelijk stellen. Je zal dan wel moeten kunnen aantonen dat je schade leed ten gevolge van de fout van je architect.
Financiële stabiliteit
Ga je in zee met een sleutel-op-de-deur firma die instaat voor het volledige proces van de bouw van je woning, van het ontwerp tot de finale oplevering en de sleuteloverhandiging, ook dan moet je natuurlijk de juiste keuze maken. Alles begint met een keuze voor een bedrijf met de nodige ervaring en financiële stabiliteit. Een bouwfirma enkel en alleen kiezen op aanraden van ervaringen van anderen in het verleden, is geen goed idee. Via de jaarrekeningen van een bedrijf, die openbaar toegankelijk zijn via de ‘Consult’ toepassing van de Nationale Bank van België kan je de boekhoudkundige toestand van je potentiële bouwpartner bekijken, en via de ‘Public Search’ van de Kruispuntbank van Ondernemingen kan je de economische toestand checken en eventuele links met andere bedrijven. Aanbevelingen die natuurlijk ook nuttig zijn bij de keuze van een gewone aannemer.
Let op de kleine lettertjes
Eens je een lijst met betrouwbare potentiële partners opgesteld hebt, ga je in gesprek met die bedrijven om te komen tot een offerte. Spendeer genoeg tijd aan het vergelijken van verschillende offertes, niet alleen wat de getoonde totaalprijs is, maar zeker ook wat de geleverde diensten precies inhouden. Bekijk daarbij in detail wat er uitgevoerd wordt, welke voorwaarden er gelden en zeker ook wat de kleine lettertjes zeggen. Die kleine lettertjes kunnen bepalingen bevatten die je achteraf duur te staan kunnen komen.
Voorschotten
Eens je de juiste bouwpartner gevonden hebt, zijn er nog enkele niet te verwaarlozen financiële aspecten, zoals het voorschot dat in het contract vastgelegd wordt. Als klant heb je er alle baat bij om dat zo beperkt mogelijk te houden: zo verlies je niet teveel als je aannemer failliet zou gaan. In principe staat er op het voorschot geen wettelijke limiet, tenzij de zogenaamde ‘Wet Breyne’ van toepassing is. Die wet voorziet in een voorschot van maximaal 5% van de totaalprijs en geldt wanneer de aannemer en de verkoper één en dezelfde entiteit zijn – bijvoorbeeld wanneer je een woning op plan koopt bij een projectontwikkelaar. In alle andere gevallen moeten er op voorhand duidelijke afspraken gemaakt worden over eventuele voorschotten. Geen afspraken betekent dus ook dat de aannemer niet plots een voorschot mag vragen.
Prijsverhogingen
Een laatste punt van belang zijn de afspraken rond eventuele prijsverhogingen tijdens het bouwproces – niet onbelangrijk in de huidige context van stijgende materiaalprijzen. Als algemene regel kan een aannemer zijn prijzen niet zonder goede reden verhogen, tenzij de algemene voorwaarden een clausule bevatten die die een prijsherziening mogelijk maakt als de werken langer duren dan verwacht. Een gewaarschuwd man (of vrouw)…