Energetische renovatie: Belgen geven blijk van gezond verstand!

Uit een peiling van BNP Paribas Fortis blijkt dat één Belg op twee twijfelt om duurzame renovatiewerken uit te voeren. Toch deed zowat de helft dat ondertussen al wel: 15% daarvan recentelijk, 16% is er op dit moment mee bezig en 20 % is van plan dat te doen voor 2028.

Soorten werken en financiering

Isolatie (45%), zonnepanelen (41%) en de vervanging van ramen (34%) zijn de meest courante renovaties, met een gemiddelde kost van 19.610 euro. Ongeveer 38% wordt gefinancierd met een lening bij de bank en de helft met persoonlijk spaargeld.

Renovatieweigeraars

De andere helft van de bevolking staat weigerachtig tegenover renovaties, voornamelijk omwille van de hoge kost (41%) en het idee dat hun woning al duurzaam is (39%). 14 % haalt een gebrek aan informatie of kennis aan als obstakel.

Verandering in gewoontes en verbruik

Ondertussen heeft de meerderheid van de bevraagden wel zijn gewoontes rond energieverbruik aangepast, door de verwarming lager te zetten (66%), door behoedzamer om te springen met verlichting (51%) en door het waterverbruik te verlagen. Gewoon gezond verstand dus.

Ecologische energiekredieten in de toekomst

BNP Paribas Fortis zag het aantal toegekende ecologische energiekredieten stijgen met 80 % tijdens het eerste trimester van 2023. De bank schat dat er tegen 2050 zo’n 300 miljard geïnvesteerd zal moeten worden in het volledige Belgische vastgoedpark.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼