Terwijl ze enkele jaren gelden nog met de vinger gewezen werden omwille van hun energieverslindende karakter, trekken villa’s uit het tweede deel van de vorige eeuw nu opnieuw kopers aan.
Als we alleen kijken naar de score op hun EPC-certificaat, worden villa’s uit de jaren ’60, ’70 en ’80 beschouwd als middelmatig presterende huizen. Ze werden ontworpen in een tijd waarin isolatie en het verbruik van verwarmingssystemen van ondergeschikt belang waren, en worden daarom bekritiseerd omwille van hun energieverslindende karakter, en de aanzienlijke investeringen die nodig zijn om ze energiezuiniger te maken.
Toch zijn vastgoedprofessionals erin geslaagd om deze villa’s weer aantrekkelijk te maken. Hoe? Heel eenvoudig door hun expertise ter beschikking te stellen aan de verkoper, onder andere door te helpen bij het bepalen van de juiste prijs rekening houdend met een renovatie die essentieel is geworden.
De expert of makelaar zal de verkoper helpen om te bepalen welke werken er nodig zijn om het huis aan de normen te laten voldoen en de waarde ervan te bepalen, rekening houdend met de uit te voeren werken en een aantal parameters zoals de locatie van het huis. Dit maakt het dossier van de verkoper overtuigender en tegelijkertijd aantrekkelijker voor potentiële kopers. Om de vraag te stimuleren, is het immers noodzakelijk dat de verkoopprijs eerlijk en redelijk is. Een heel andere situatie dan zo’n tien jaar geleden, toen dit soort woningen verguisd en gemeden werd door potentiële kopers.
Het belang van de ligging
Met de explosieve groei van het thuiswerken zijn vooral villa’s uit de jaren ’60 tot ’80 in de Brusselse rand populair (Vlaams-Brabant en Waals-Brabant). Om redelijke prijzen te vinden, aarzelen kopers niet om tot Vossem in Vlaanderen of Braine-l’Alleud in Wallonië te gaan. Deze trend wordt bevestigd door het feit dat veel Brusselse promotoren en projectontwikkelaars nu ook geïnteresseerd zijn in deze regio’s, vooral omdat Brussel een tekort heeft aan bouwgrond en de tijd die nodig is om een bouwvergunning te krijgen records breekt.
En tenslotte zien we ook het succes van villa’s uit dit tijdperk in gemeenten met goede verbindingen naar Brussel via het openbaar vervoer. Dat is het geval in Ottignies, Waver en Braine-l’Alleud, in tegenstelling tot gemeenten als Braine-le-Château, Chaumont-Gistoux en Grez-Doiceau, waar je een auto nodig hebt.
Elders in het land blijven deze villa’s het echter moeilijk hebben om kopers te overtuigen: hun energieverbruik blijft een grote belemmering.