Het aantal periodes van droogte blijft oplopen in heel wat Franse departementen. Daardoor zijn miljoenen huizen bij onze Zuiderburen bedreigd.
De droogte is een groot probleem dat miljoenen huizen in Frankrijk in gevaar brengt. De opwarming van de aarde heeft grote gevolgen voor een aantal huizen, vooral zij die op kleigrond gebouwd zijn. Waarom? Omdat droogte ervoor zorgt dat de ondergrond beweegt, wat leidt tot scheuren in de muren van huizen.
Steeds minder vaak regen
Dat er in veel Franse departementen steeds minder regen valt, is geen geheim. Dit gebrek aan neerslag in de winter en de lente zorgt voor droogte in de zomer. Dat is een onrustwekkend klimaatverschijnsel, dat kan leiden tot scheuren in huizen in het zuiden, oosten, midden en het westen van het land.
Concreet hebben deze kleigronden tijdens de natste periodes (herfst, winter en lente) de neiging om op te zwellen doordat ze het vocht van de regenval absorberen door het water op te zuigen. In de zomer krimpen ze dan weer onder invloed van de hitte en het gebrek aan water. Dat zorgt ervoor dat de ondergrond beweegt en als gevolg daarvan barsten de huizen, wat problematisch kan zijn voor de waarde van een woning, omdat het naast de esthetische gevolgen ook kan leiden tot water- en luchtdichtheidsproblemen.
Gebouwen van bedenkelijke kwaliteit
Daarbij komt ook nog dat de kwaliteit van de gebouwen in vergelijking met Zwitserland, Duitsland, België en Italië over het algemeen slecht is. Na de oorlog heeft het gemak van het beton en de ontwikkeling van de bouwindustrie, in combinatie met de behoeften van de naoorlogse periode en de piek in de bevolkingsgroei, bijgedragen aan het ontstaan van massale bouwwoede in steden in heel Frankrijk. Huizen die in allerijl zijn gebouwd met materialen van slechte kwaliteit, en die niet of nauwelijks bestand zijn tegen bewegingen van de ondergrond.
De Franse autoriteiten hebben het daarbij over een echte tijdbom. Van de 19,2 miljoen vrijstaande huizen in Frankrijk staan er volgens een rapport van de ‘Cour des Comptes’ uit februari 2022 zo’n 10,4 miljoen (of 54,2%!) in zones met een gemiddelde of hoge blootstelling aan droogte.