Drie manieren om het huurkostenforfait aan te passen

Bij het verhuren van een appartement of een studio moet de huurder naast de eigenlijke huur ook meebetalen in de gemeenschappelijke kosten. Kan, als daarbij met een forfaitair bedrag wordt gewerkt, dit bedrag ook aangepast worden?

Scott Graham

De huurder en verhuurder van een appartement kunnen kiezen om hetzij de kosten inzake de gemene delen af te rekenen op basis van de werkelijke kost (waarbij eventueel maandelijks een ‘voorschot’ wordt betaald), dan wel een forfaitair bedrag daarvoor aan te nemen. Maar kan dit bedrag ook worden verhoogd of verlaagd als de kosten stijgen of dalen?

Voorzie het in het huurcontract

In eerste instantie kan het huurcontract zelf bepaalde aanpassingen voorzien. Zo zou men bv. kunnen afspreken dat het forfait gekoppeld is aan de index of dat dit bv. om de twee jaar met een welbepaald percentage wordt vermeerderd.

Afspraken maken

Een tweede methode om de kosten aan te passen bestaat erin dat in de loop van de huur in onderling akkoord tussen huurder en verhuurder overeen te komen. Indien de huurder en de verhuurder het eens worden is het aangewezen om deze afspraak ook op papier te zetten.

Naar de rechtbank?

Is er geen akkoord mogelijk dan kunnen zowel de huurder als de verhuurder naar de vrederechter stappen. De vrederechter kan dan beslissen om het forfaitaire systeem om te zetten naar een systeem waarbij de kosten worden afgerekend op basis van de werkelijke kosten.

 

Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼