Airco: binnenkort een tweede adem dankzij deze revolutionaire technologie?

Deze technologische revolutie zou onze blik op airconditioning kunnen veranderen en het milieu sparen.

De uitdaging van airconditioning vandaag

De impact van traditionele airconditioning op het milieu wordt steeds problematischer. Voor energieverslindende airco’s wordt vaak gebruik gemaakt van fluorkoolwaterstoffen (HFK’s), zeer krachtige broeikasgassen. Er is een duurzamere en efficiëntere oplossing nodig. De ‘elastocalorische technologie’ zou daarbij als oplossing kunnen dienen.

De opkomst van elastocalorische airco

Een team van onderzoekers aan de Universiteit van Maryland heeft een koelsysteem ontwikkeld dat gebruikmaakt van een ‘elastocalorisch’ materiaal, nitinol. Afhankelijk van hoe het materiaal wordt uitgerokken, geeft het warmte af of neemt het warmte op, waardoor een koelend effect ontstaat. Bovendien blijft het materiaal, in tegenstelling tot HFK’s, tijdens het volledige proces vast.

Op naar thuistoepassingen

Na meer dan tien jaar onderzoek hebben de wetenschappers een prototype ontwikkeld van een elastocalorische airco die krachtig genoeg is om een wijnkelder te koelen. Het team streeft ernaar om deze technologie in te zetten in verwarmings-, airconditionings- en ventilatiesystemen. Er wordt ook onderzoek gedaan naar het efficiënter en betaalbaarder maken van het systeem door gebruik te maken van een legering op basis van koper.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼