De meeste grote steden hebben af te rekenen met een woningcrisis die maand na maand erger wordt. En dat werkt schaarste in de hand: de huren stijgen en het aanbod van betaalbare woningen slinkt. Een situatie die nog verergert door spelers als AirBnB.
Het Amerikaanse platform AirBnB, waarmee particulieren een kamer of appartement kunnen verhuren, voornamelijk op korte termijn, blijft groeien en de wereld veroveren. Het is een formule die veel reizigers aanspreekt, en die ervoor zorgt dat ze hotels steeds meer links laten liggen. Maar dat is niet alles: deze ‘reflex’, die nu veel toeristen hebben, moedigt ook veel eigenaars van vastgoed aan om hun panden eerder via AirBnB te verhuren dan op de traditionele verhuurmarkt. Het resultaat: de huurprijzen swingen de pan uit en er ontstaat een tekort aan huisvesting. Hugo Périlleux, onderzoeker aan de Brusselse universiteit ULB, heeft dit probleem grondig bestudeerd.
In de Belgische hoofdstad stelde hij vast dat de aanwezigheid van AirBnB de huisvestingscrisis over het algemeen verergert. De toeristische verhuur neemt toe ten koste van de traditionele residentiële bewoning. En terwijl het in Brussel gaat om zo’n 2.500 tot 4.000 woningen gaat, wat neerkomt op slechts 1% van de huurwoningen in de stad, kan dit aandeel oplopen tot 20-30% in de meer toeristische gebieden, zoals Brussel centrum. Het gevolg is dat de prijzen de pan uit swingen en bewoners geleidelijk uit hun wijken worden verjaagd.
Regelgeving onaangepast
De onderzoeker betreurt ook dat de regelgeving tekortschiet of op zijn minst niet streng genoeg is om deze trend te doen keren. AirBnB van zijn kant controleert niet of de lokale wetgeving wordt nageleefd, vooral omdat de advertenties niet noodzakelijk de identiteit van de eigenaar of het exacte adres van de accommodatie prijsgeven. Het is onmogelijk voor de autoriteiten om toegang te krijgen tot deze informatie en dus een speurtocht te starten naar woningen die worden aangeboden voor toeristische verhuur zonder te voldoen aan de weinige regels die van kracht zijn. Een situatie die AirBnB, maar ook de aanbieders van accommodaties ongetwijfeld goed uitkomt, zowel particulieren als professionals. Zij maken handig gebruik van deze rechtsonzekerheid.
Volgens Hugo Périlleux moet de overheid, als ze de huidige crisis een halt wil toeroepen, absoluut actie ondernemen om de snel stijgende prijzen af te remmen door een strenger regelgevend kader in te voeren. Hiervoor zouden de verschillende overheidsniveaus (lokaal, gewestelijk en Europees) moeten samenwerken, maar tot nu toe is er geen initiatief geweest om dat te doen. Er zal dus nog niet meteen een regelgevend kader zijn dat de gretigheid van verhuurders en platformen zoals AirBnB aan banden legt…