Terwijl de overheid de burger nog nooit zo hard aangemoedigd – soms zelfs verplicht – heeft om te renoveren, breekt de vertraging in het afleveren van bouwvergunningen records. Architecten, bouwprofessionals en burgers zijn woedend!
Uit verschillende studies blijkt dat vertragingen bij het toekennen van bouwvergunningen kopers van een nieuwe woning gemiddeld €7.500 kosten, met uitschieters tot €10.000 voor een huis. En terwijl de wachttijden in Vlaanderen als relatief redelijk worden beschouwd, wordt de situatie in Brussel en Wallonië elk jaar slechter.
Voor de pandemie schatte de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS), die projectontwikkelaars en aannemers verenigt (met meer dan 150 leden), de wachttijden op 10 tot 26 maanden in Brussel en op 10 tot 14 maanden in Wallonië, tegenover slechts 75 tot 150 dagen in Vlaanderen. En dat is nog zonder rekening te houden met eventuele beroepsprocedures, die vaak tot twee jaar in beslag kunnen nemen!
Iedereen verliest
Je begrijpt dat deze vertragingen projectontwikkelaars, aannemers en dus uiteindelijk ook kopers geld kosten. Het zijn immers die laatsten die de rekening betalen! En gek genoeg is de overheid ook de pineut. Nog steeds volgens de BVS zouden de overheidsinstanties, in het geval van een project van twintig woningen van ongeveer 280.000 euro exclusief btw/woning, zo’n 2 miljoen euro aan inkomsten mislopen!
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de sector oproept tot een snelle en grondige hervorming van de regels, maar ook tot meer personeel bij de betrokken instellingen en ook tot het respecteren van strikte deadlines.
Daar komt nog bij dat burgers van gemeente tot gemeente anders worden behandeld. In het Brussels Gewest zouden de termijnen voor alle inwoners dezelfde moeten zijn, maar sommige gemeentes doen het goed, terwijl andere gemeentes aanvragers grijs haar bezorgen. Volgens een recente studie haalden Koekelberg, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node, Ganshoren, Anderlecht en Watermaal-Bosvoorde tussen 1 januari en 26 februari 2022 alle of de meeste deadlines voor aanvragen voor stedenbouwkundige vergunningen.
Anderzijds kan dezelfde aanvraag in andere gemeenten veel geduld vragen. Elsene, Evere en Vorst vormen de top-3 van de ‘slechte leerlingen’. Dit trio heeft een hoge ratio van niet op tijd afgehandelde vergunningen ten opzichte van toegekende vergunningen. Dat percentage loopt op tot 34,2% in Elsene, 25% in Evere en 23,7% in Vorst. Daarna komt Sint-Pieters-Woluwe (22,4%), gevolgd door Sint-Lambrechts-Woluwe (16,3%) en Oudergem (12,3%). Deze ongelijkheid komt natuurlijk ook terug naar voren in de Waalse gemeenten.
Eén ding is zeker: met procedures die eindeloos lang zijn, uiterst complex, slecht uitgelegd en met onvoorspelbare resultaten, is het de hoogste tijd om een systeem te hervormen dat duidelijk zijn beste tijd gehad heeft!