Om onze gevederde vrienden te lokken en hen het leven makkelijker te maken, hangen een aantal mensen één of meerdere nestkastjes. Een uitstekend idee, op voorwaarde dat je je aan enkele regels houdt!
Het warmere weer gaat gepaard met de terugkeer van veelvoorkomende vogels in onze tuinen. Meesjes, roodborstjes, mussen, zwaluwen, … Velen onder ons willen hen een goede leefomgeving bieden, en hangen een nestkastje in de tuin, op het terras of zelfs op een balkon. Een goede daad, maar informeer je eerst over een aantal regels om ervoor te zorgen dat je initiatief niet op een fiasco uitdraait.
Opgelet met natuurlijke vijanden
We weten allemaal dat vogels graag hoog van de grond zitten, op de takken van een boom of een dakgoot. Het is een natuurlijke reflex waardoor ze buiten schot blijven van een aantal van hun natuurlijke vijanden, zoals katten. Met dat in het achterhoofd moet je het nestkastje minstens 2 meter hoog hangen en het liefst zo oriënteren dat wind en slecht weer worden tegengehouden, die de vogels zouden kunnen wegjagen,.
Vermijd chemische producten
Heb je besloten om zelf een nestkastje te bouwen? Een uitstekend idee! Maar let erop dat je natuurlijke materialen gebruikt, zoals onbehandeld hout of kurk, en vermijd het gebruik van lijm en verf die chemische oplosmiddelen bevatten. Vogels kunnen vergiftigd raken door deze producten in te ademen.
Hou je nieuwsgierigheid in bedwang
Zie je dat je nestkastje gebruikt wordt en wil je een kijkje nemen om te weten te komen welke vogel er zijn nest van gemaakt heeft? Geen goed idee! Als je bezoeker aan het broeden is, is de kans groot dat je de moeder daarmee traumatiseert, met het risico dat ze het nest voorgoed verlaat en haar jongen in de steek laat!