In Brussel houdt de exodus naar de periferie en daarbuiten aan. Nog nooit verlieten zoveel Brusselaars het Brussels Hoofdstedelijk Gewest sinds de oprichting! En hoewel politici nuanceren, spreken de cijfers voor zich!
Volgens gegevens die het het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) publiceerde, vertrokken in 2021 exact 44.905 mensen uit Brussel naar Wallonië of Vlaanderen. Een uittocht die steeds sneller is gegaan sinds de oprichting van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in 1989: het aantal mensen dat naar de twee andere gewesten van het land verhuisde, is met 10% gestegen ten opzichte van 2019 en 2020! Voornamelijk jongvolwassenen met kinderen verlaten de stad om naar Vlaams-Brabant en Waals-Brabant te trekken. Met redelijkere prijzen, meer groen en ruimte, minder vervuiling, schonere straten en vlottere verplaatsingen is het de betere levenskwaliteit die veel Brusselaars de stad uit lokt.
In het licht van deze eerder zorgwekkende situatie nuanceert de Brusselse regering de uittocht door te wijzen op de demografische situatie van Brussel, die ondanks alles positief blijft: in 2021 steeg het aantal inwoners in het Hoofdstedelijk Gewest met 2.667. Maar de meerderheid hiervan zijn buitenlanders – waaronder expats en vluchtelingen – die voor het grootste deel niet bijdragen aan de welvaart van de stad omdat ze ofwel voor internationale instellingen werken (zonder belasting te betalen) ofwel afhankelijk zijn van de gemeentelijke OCMW’s. De middenklasse, precies de mensen die bijdragen aan de welvaart van de stad, verlaat Brussel voor de omliggende gebieden. De hoofdstad wordt dus armer en het aandeel mensen met een laag inkomen stijgt gestaag, wat een grote impact heeft op de gemeentelijke en gewestelijke financiën. Wat de huidige PS-Ecolo-Défi meerderheid ook beweert…