Koppels die uit de echt willen scheiden overwegen wel eens onder hetzelfde dak te blijven wonen of een systeem uit te werken waarin de kinderen blijven wonen en de ouders afwisselend bij hen verblijven. Maar is dat wel mogelijk?
Op zich geen probleem
Echtgenoten die in een echtscheiding verwikkeld raken kunnen het perfect eens worden dat zij op hetzelfde adres blijven wonen of dat zij in een beurtrolsysteem (bv. week om week) in de woning verblijven. Hiervoor is wel een akkoord nodig. Indien één van de echtgenoten zich hiertegen verzet zal de rechtbank -een enkele uitzondering niet te na gesproken- een dergelijke regeling niet opleggen.
Ook na de echtscheiding zou men kunnen afspreken de woning die eigendom is een tijdlang in onverdeeldheid te houden. Ook hiervoor is weer een akkoord vereist.
Goede afspraken
Overweeg je voor een dergelijk systeem te kiezen, dan is het belangrijk goede afspraken te maken. Het gebeurt nu eenmaal maar al te vaak dat er vrij snel wrevel ontstaat. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan het geval dat één van de echtgenoten de woning minder goed onderhoudt, er discussies ontstaan over het energieverbruik en dies meer.
Latere echtscheiding?
Het feit op hetzelfde adres zijn domicilie te houden kan er soms wel voor zorgen dat je iets later uit de echt kunt scheiden via de rechtbank. Om een echtscheiding te kunnen bekomen moet je nu eenmaal soms de duur van de feitelijke scheiding kunnen bewijzen hetgeen als je je domicilie beiden had op hetzelfde adres niet zomaar mogelijk is.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)