Met de “familielening” kan je jouw kind helpen om eigenaar te worden!

Wil jouw kind een eerste woning kopen maar heeft hij of zij niet genoeg kapitaal voor de bank? Er zijn verschillende oplossingen om te helpen een bijdrage te leveren of de leningsaanvraag te versterken. De “familielening” is er daar een van.

family loan

Jonge gezinnen die problemen ondervinden bij het kopen van hun eerste woning zijn steeds talrijker. In feite is het voor de meeste eerste kopers onmogelijk om een huis of zelfs een appartement te vinden dat binnen hun budget past. Zelfs een koppel dat twee salarissen ontvangt, moet vaak kunnen rekenen op externe hulp om te kunnen kopen. En in dit geval zijn het meestal de ouders die gevraagd worden.

Daarvoor bestaan verschillende oplossingen. Ouders kunnen bijvoorbeeld een financiële gift doen (meestal gezien als een voorschot op de erfenis), een onroerend goed doneren (met bijbehorende donatierechten, wat niet het geval is bij de financiële gift), of de kosten van het werk op zich nemen, of zelfs garant staan bij de kredietverlener. Andere opties om een lening zonder aanbetaling te krijgen als je niet over voldoende eigen middelen beschikt: het totaalkrediet, de hypotheekstelling, de investeerdersgroep, online co-investering, een beroep doen op een derde of de "familielening", waar we hieronder in op terugkomen.

Een welkome steun

Sinds 2020 eist de Nationale Bank van België dat banken geen hypothecaire lening meer verstrekken die meer dan 90% van de waarde van het pand zou bedragen, om nog maar te zwijgen over het feit dat het erg gecompliceerd of zelfs onmogelijk is geworden om de notariskosten in de lening op te nemen. Daardoor is familiale solidariteit essentiëler dan ooit wanneer je jong bent en je je eerste huis wilt kopen. De helpende ouder wil echter niet noodzakelijk zijn spaargeld aanspreken, of misschien heeft deze simpelweg niet genoeg spaargeld om zijn kind financieel te ondersteunen.

Aarzel in dat geval niet om een simulatie van een hypothecaire lening te doen. Die wordt sinds september 2020 door verschillende bankinstellingen aangeboden, en stelt je in staat om een bedrag tussen 10.000 en 50.000 € te lenen om de notariskosten te betalen. Een flinke steun als jouw kind een beperkt budget heeft! Afhankelijk van de situatie van de ouders is het in dat geval bovendien mogelijk om hun onroerend goed in hypotheek te stellen. In dat specifieke geval kan, zodra het aandeel van het kind 90% van de resterende waarde bereikt, de hypotheekgarantie overgaan op dat pand. Houd er echter rekening mee dat deze lening niet meer dan 50% van de totale schuldgraad van de door de ouders aangegane leningen mag vertegenwoordigen.

Geïnteresseerd in deze innovatieve kredietformule? Aarzel niet om contact op te nemen met onze partner GeldBank.be.

✨ Overweeg je om te investeren in vastgoed? Ontdek ons platform dat 100% gewijd is aan vastgoedinvesteringen in België en in het buitenland! Of je nu je portfolio wilt diversifiëren, passief inkomen wilt genereren of gewoon een goede kans wilt grijpen, onze website staat vol met opties die aansluiten bij jouw investeringsbehoeften. 🏢🔍 Duik nu in onze sectie gespecialiseerd in vastgoedinvesteringen en vind de beste deals om je rendement op investering te maximaliseren! 🎯 🏦 💼