Bij het einde van de huur van een woning of appartement moet een oplossing worden gevonden voor de huurwaarborg. Wat kan je doen als de verhuurder weigert om deze waarborg vrij te geven?
Onderling akkoord
Opdat de huurwaarborg zou kunnen worden vrijgegeven moet je het daarover eens zijn met je verhuurder. Staat de waarborg bv. op een rekening bij een bank, dan zal de bank jullie beider akkoord nodig hebben om de waarborg vrij te geven. Vraag je de vrijgave ‘alleen’ dan zal de bank daar niet op ingaan.
Het akkoord hoeft overigens niet noodzakelijk in te houden dat jij als huurder de waarborg terugkrijgt. Je zou ook (als er bv. huurschade is) kunnen overeenkomen dat de verhuurder de waarborg deels of volledig krijgt.
Heb je zo’n akkoord, zet dat dan ook op papier en vermeld meteen dat beide partijen gehouden zijn hun medewerking te verlenen om de vrijgave van de waarborg cfr het akkoord te bekomen.
Geen akkoord en dan?
Slaag je er niet in om tot een akkoord te komen met de verhuurder over de huurwaarborg, dan zal één van jullie beiden de zaak aanhangig moeten maken bij de vrederechter. De vrederechter zal dan uiteindelijk beslissen wat aan wie toekomt waarbij die onder andere rekening zal kunnen houden met de bewezen huurschade.
Weet dat in het Vlaamse gewest de rechtsvordering van de verhuurder tot vrijgave van de huurwaarborg in zijn voordeel verjaart door verloop van één jaar nadat de huurovereenkomst is beëindigd (voor huurovereenkomsten aangegaan sinds 1 januari 2019).
Laatste maanden niet betalen?
Men zegt wel eens dat je als huurder de laatste maanden huur niet zou kunnen betalen om die dan te laten verrekenen met de huurwaarborg. Weet dat een dergelijke handelswijze niet toegelaten is. Je moet dus de huur blijven betalen totdat de huurovereenkomst een einde neemt.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)