Een verplichte energetische renovatie in Brussel en Wallonië zou een verwoestend effect kunnen hebben op de vastgoedmarkt in de gewesten.
De verplichting om in Vlaanderen energieverslindende woningen binnen de vijf jaar te renoveren heeft bijgedragen tot een sterke vertraging van de vastgoedmarkt. Trevi zegt in de Franstalige krant Le Soir dat het vreest dat soortgelijke maatregelen ook in Brussel en Wallonië kunnen worden toegepast, met mogelijk verwoestende gevolgen voor de markt.
Zware financiële impact voor de kopers
De verplichting om panden met een lage energieprestatiescore te renoveren, brengt aanzienlijke kosten met zich mee voor kopers, wat een rem zet op de verkoop. Woningen met een EPC-score van D of beter, die niet gerenoveerd hoeven te worden, verkopen snel en vaak tegen hoge prijzen vanwege de vraag. De andere woningen blijven lang op de markt en worden op zijn zachtst gezegd niet altijd voor de verhoopte prijs verkocht.
Markten nog niet klaar
Volgens Trevi-CEO Kim Ruysen zou een verplichte energierenovatie in Wallonië en Brussel rampzalig zijn voor de vastgoedmarkt, omdat de meeste woningen in deze gewesten in de categorie F of G vallen en dus verplicht gerenoveerd moeten worden.
Stijgende huurmarkt
Als verplichte renovatie de verkoop vertraagt, stimuleert het ook de huurmarkt. Mensen die het moeilijker hebben om een woning te kopen vanwege de mogelijke renovatiekosten, gaan huren, wat kan leiden tot een explosie van de huurprijzen. De levenskosten zullen dus waarschijnlijk stijgen. En dat is absoluut paradoxaal, aangezien deze maatregelen ons in principe zouden moeten beschermen tegen buitensporige inflatie!
Begaat België en Europa over het algemeen dezelfde fout als Duitsland?
Zowat tien jaar geleden gaf de Duitse overheid premies ter waarde van zo’n 340 miljard euro voor isolatiewerkzaamheden. Sindsdien is het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik per vierkante meter en per huishouden amper gedaald van 131 kWh naar… 130 kWh. Meer dan een dikke isolatielaag, betekent energie besparen ook een bewustwordingsproces en een verantwoord gebruik van grondstoffen. Een geïsoleerd huis verwarmen tot 22 graden in de winter is soms minder verantwoord dan een slecht geïsoleerde woning verwarmen tot 17 graden… Ons dwingen om renovaties uit te voeren die misschien geen effect hebben op onze uitstoot, maar wel onze markt zouden kunnen verwoesten, is daarom een weinig redelijke maatregel.