De zomer: het ideale seizoen om te verkopen?

Soms is de verkoop van je woning gelinkt aan andere gebeurtenissen, bijvoorbeeld aan de aankoop van een nieuwe woning. Maar als je dan toch zelf kan kiezen wanneer je verkoopt, dan kies je maar beter de juiste periode. Dit zijn 5 redenen waarom de zomer het geknipte moment is om dat te doen!

house for sale

De vastgoedmarkt is immers niet het hele jaar door stabiel en varieert op het ritme van de seizoenen. Door je huis in de zomer te verkopen, zou je wel eens sneller een koper kunnen vinden dan in de herfst of de winter.

1. Vakantie = tijd

De vereiste om je woning te verkopen, is dat je de potentiële koper over de vloer krijgt. En dat gaat makkelijker tijdens de zomer. Terwijl mensen tijdens de rest van het jaar soms een avond of een deel van het weekend moeten vrijmaken, wanneer ze er een drukke werkweek op hebben zitten, is het voor veel potentiële kopers makkelijker om tijdens de zomervakantie vrijaf te nemen tijdens de week.

2. Je woning is aangenamer in de zomer

Het is heel eenvoudig: in de zomer ziet een huis er gewoonweg beter uit. Tenzij tijdens een hittegolf, ziet een huis er op zijn best uit als je je niet naar binnen hoeft te haasten om te schuilen voor de weersomstandigheden, en wanneer ook de planten en bomen in bloei staan… Bovendien is het huis in de zomer ook aangenamer. Er is voldoende licht, het is minder vochtig dan in de winter en het is warm genoeg, zodat mensen minder denken aan de stookkosten die ze in de winter zullen hebben. Tijdens een hittegolf is een slecht geïsoleerd huis natuurlijk niet in het voordeel…

3. De prijzen zijn over het algemeen hoger

Als we de andere seizoenen van het jaar bekijken, zien we dat de donkere en kille herfst- en wintermaanden minder in trek zijn om woningen te koop te zetten. De verkoop komt traditiegetrouw op gang in de lente, wanneer potentiële kopers over het algemeen positief gestemd zijn en beginnen uit te kijken naar een nieuwe woning. Maar dat betekent ook dat het aanbod van woningen groot is, en de prijzen dus niet noodzakelijk zijn wat je ervan zou verwachten, tenzij je woning er echt met kop en schouders bovenuit steekt qua ligging, afwerking en aantrekkelijkheid. Het risico bestaat dat een gemiddelde woning in de massa verdwijnt. In de zomer staan er over het algemeen iets minder huizen te koop, waardoor je een hogere prijs zou kunnen krijgen.

4. Het vakantiegeld is net gestort

Het kan iets heel klein lijken, maar wanneer net voor de zomer het vakantiegeld gestort wordt, gebruiken een aantal mensen dat om hun rekeningen af te betalen, waardoor ze met minder financiële stress de zomer ingaan. Een kleine financiële meevaller die mensen er toe kan aanzetten om een nieuwe stek te kopen.

5. Meteen naar een nieuwe school

Voor mensen met kinderen is een nieuwe woning kopen in de zomer ideaal, zeker wanneer ze verhuizen om in een nieuwe regio te gaan wonen. Door in deze zomer of kort na de zomer te verhuizen, kunnen ze hun kinderen immers een natuurlijk schooljaareinde laten beleven op hun huidige school, en ze in september meteen laten starten in hun nieuwe school. Op die manier moeten ze niet midden in het schooljaar wisselen of lange tijd pendelen tussen hun nieuwe school en oude woonplaats of omgekeerd.

6. En de andere seizoenen?

En wat met de andere seizoenen? Wanneer het in de herfst terug somberder wordt, komt dat je verkoop niet ten goede. Ook de stemming bij kopers is bedrukter wanneer de temperaturen dalen. Er is niet veel concurrentie in de herfst, maar er zijn ook niet veel kopers. In de winter houden kopers een winterslaap! Dat is het minst gunstige seizoen om een huis te verkopen!

En de andere seizoenen?

Maar wanneer je je woning ook te koop zet, de goede raad van een échte professional is soms goud waard. Want in welk seizoen je je woning ook wil verkopen, een verkeerde prijszetting of marketing kan meer meer kwaad doen dan goed. Als je zelf dus niet echt van aanpakken weet op vastgoedvlak, neem je maar beter een makelaar onder de arm die de lokale markt kent en je optimaal kan begeleiden.

✨ Wil je snel en zonder gedoe jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze publicatiewizard, ontworpen om jouw leven gemakkelijker te maken en de zichtbaarheid van jouw eigendom op Immovlan te maximaliseren! Of je nu een huis, appartement of stuk grond verkoopt of verhuurt, ons publicatiewizard zal jouw eigendom onder de aandacht brengen van potentiële kopers. 🏡 Verlies geen tijd meer, ga naar onze sectie gewijd aan vastgoedpublicatie en profiteer van onze expertise om jouw eigendom in een oogwenk te verkopen en te verhuren! 🎯 📈 💸