Uitvallende omvormer: waarom, wat doe je en wie contacteer je?

Het aantal meldingen van uitvallende omvormers stijgt sterk in ons land. Als dat het geval is, gaat het toestel in veiligheid om de zonnepaneleninstallatie te beschermen en die produceert dan geen stroom meer.

Het is een regelmatig terugkerend probleem geworden dat veel eigenaars van zonnepanelen plaagt: wanneer er veel licht is (voornamelijk tussen 10 uur ‘s ochtends en 5 uur ‘s middags) en het lokale elektriciteitsnet het erg druk heeft om de productie van zonne-energie te verwerken, kan de omvormer van een PV-systeem uitvallen. Een paar jaar geleden was het nog een verwaarloosbaar fenomeen, maar nu hebben zoveel Belgische woningen ermee af te rekenen dat het een echt probleem wordt, waardoor de overheid zich gedwongen ziet om zwaar te investeren in het elektriciteitsnet.

Waarom valt de omvormer uit?

Pannes bij omvormers zijn vooral te wijten aan de exponentiële toename van het aantal fotovoltaïsche installaties in het land, met een stijging van bijna 50% in twee jaar! Dat komt bovenop het elektriciteitsnet dat niet opgewassen is tegen de uitdaging van de energietransitie. Naast de productie van groene stroom door particulieren is er nu een exponentiële vraag naar elektriciteit, vooral door de stijging van het aantal elektrische auto’s en warmtepompen, die veel energie verbruiken. De enige manier om met deze toename om te gaan is door het elektriciteitsnet te versterken, maar ook door de bevolking bewust te maken van de noodzaak om elektriciteit te verbruiken wanneer de productie van groene stroom het grootst is.

Wat doe je en wie contacteer je?

Als je omvormer regelmatig uitvalt, neem je best contact op met je stroomnetbeheerder (Fluvius in Vlaanderen, Sibelga in Brussel en Ores en Resa in Wallonië). De netbeheerder kan lokaal ingrijpen, ook bij particuliere klanten, om te voorkomen dat de omvormer uitvalt. Als twee buren elektriciteit injecteren in dezelfde fase, kan de netbeheerder de fasen opnieuw in evenwicht brengen zodat er meer elektriciteit in het net geïnjecteerd kan worden.

Er kan ook worden ingegrepen bij de dichtstbijzijnde elektriciteitscabine. In buurten met veel fotovoltaïsche installaties kan de lokale transformator aangepast worden zodat hij een grotere stroomproductie kan absorberen.

Maar dat zijn slechts lapmiddelen voor de korte en middellange termijn. Op de langere termijn zullen er werken nodig zijn om het netwerk te versterken, waaronder het herbekabelen, het vervangen van verouderde stroomkasten en het overschakelen van 230 naar 400 volt driefasig. Bewustmaking zal ook essentieel zijn, met als doel synchroon verbruik. Met andere woorden, we zullen moeten leren om meteen stroom te verbruiken op momenten wanneer de productie op zijn hoogtepunt is.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼