Ben je eigenaar van vastgoed in Brussel? Dan kan je je maar beter voorbereiden op een stevigere factuur dit jaar. De roerende voorheffing stijgt immers naar een recordniveau!
Fiscaliteit.Brussels kondigde het zelf aan: opnieuw zullen eigenaars van Brussels vastgoed langs de kassa moeten. De meer dan 400.000 aanslagbiljetten voor de inning van de onroerende voorheffing zijn net verstuurd, en het bedrag dat erop staat zal voor velen waarschijnlijk als een verrassing komen. Waarom? Omdat de inflatie, en met name de verhoging van de opcentiemen die door veel gemeenten in het Brussels Gewest wordt aangerekend, zal bijdragen tot een explosie van het bedrag van deze gewestelijke belasting. Het record is te vinden in Vorst, waar de opcentiemen stijgen met 28%! Daarna volgen Anderlecht met 18%, Elsene en Molenbeek met ongeveer 16%, Sint-Gillis met 13% en tot slot Schaarbeek en Watermaal-Bosvoorde met 10%. En de Be Home bonus (ter waarde van €153 dit jaar), die wordt toegekend aan eigenaars-bewoners, zal deze verschillende stijgingen ongetwijfeld niet compenseren.
Waarom zo’n stevige verhoging?
De duizelingwekkende stijging van de gemeentelijke opcentiemen zal logischerwijs weerspiegeld worden in een onroerende voorheffing die ook zal stijgen. Binnen de verschillende gemeenteraden waren deze verhogingen al het onderwerp van vaak verhitte debatten tussen de zittende meerderheden en de oppositie. Dit was vooral het geval in Molenbeek en Vorst, waar partijen buiten de meerderheid kritiek hadden op het desastreuze beheer van de gemeentelijke financiën.
De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zouden er voor iets tussen kunnen zitten… Dit wijdverspreide wanbeheer zou aangepakt kunnen worden door besparings- of herstructureringsmaatregelen. Maar alle betrokken meerderheden (waarin telkens Ecolo en de PS samenwerken) hebben echter gekozen voor een gemakkelijke oplossing: de factuur opnieuw doorschuiven naar de eigenaars!